Videospeler inladen...

Brussel haalt de coronateugels nog strakker aan: alle cafés en bars moeten een maand dicht

In het Brussels Gewest moeten onder meer cafés, bars, sportkantines en feestzalen vanaf morgen een maandlang de deuren gesloten houden. Dat heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) aangekondigd na de vergadering van de provinciale crisiscel. Restaurants mogen wel nog open blijven. Met de maatregelen hoopt de crisiscel de zorgwekkende coronacijfers in de 19 Brusselse gemeenten te kunnen keren.

Het aantal coronabesmettingen in Brussel blijft de pan uitswingen. Het Gewest telt 540 nieuwe gevallen per dag. Na Madrid is Brussel zo de tweede meest besmette hoofdstad van Europa, bevestigde viroloog Steven Van Gucht daarstraks nog op de persconferentie van het Crisiscentrum. In alle Brusselse ziekenhuizen is al meer dan 15 procent van de bedden op intensieve zorg bezet door Covid-19-patiënten, in 2 ziekenhuizen ligt dat aandeel al boven de 25 procent.

Het verklaart waarom het Brussels Gewest vandaag opnieuw de coronamaatregelen aanscherpt. Een dikke week geleden gebeurde dat al eens, met een vroeger sluitingsuur voor cafés en een nachtelijk samenscholingsverbod. Dit is er nu beslist:

  • Bars, cafés en theesalons moeten vanaf morgen volledig dicht, gedurende een maand
  • Ook sportkantines van amateursportclubs moeten dicht
  • Feestzalen moeten een maandlang sluiten
  • Alcoholverbruik in de publieke ruimte wordt verboden
  • Er wordt geen publiek meer toegelaten in afgesloten sportzalen voor amateurs
  • Ook de komende maand moeten speelzalen en gokkantoren om 22 uur dicht
  • Dat geldt ook voor de nachtwinkels
  • Voedselconsumptie op markten blijft verboden

Restaurants mogen wel open blijven. Volgens Brussels minister-president Rudi Vervoort gelden voor ook professionele sporten andere regels. Vandaar dat bijvoorbeeld de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Ivoorkust, morgenavond in het Koning Boudewijnstadion, wel kan doorgaan met 11.000 supporters. 

Bij de cafés in het centrum van de hoofdstad wordt er geschokt gereageerd. Bekijk enkele reacties in onderstaande journaalreportage (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Madrileense toestanden"

De Brusselse coronacijfers doen al langer dan vandaag de wenkbrauwen fronsen. In de periode van 26 september tot 2 oktober werden er bijna 32.000 mensen getest. Meer dan 4.400 tests, bijna 1 op de 7, bleken positief. Dat is de hoogste positiviteitsratio van het land. Enkel de provincie Luik komt met 1 op de 9 positieve tests in de buurt van dat cijfer. 

In zowat alle Brusselse gemeenten ligt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners bijzonder hoog, maar in Molenbeek, Sint-Joost, Koekelberg en Ganshoren zijn de cijfers het slechtst

In zowat alle Brusselse gemeenten ligt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners bijzonder hoog, maar in Molenbeek, Sint-Joost, Koekelberg en Ganshoren zijn de cijfers het slechtst. In Molenbeek bijvoorbeeld gaat het om meer dan 800 gevallen per 100.000 inwoners. 

Bekijk het verslag van de aankondiging van de maatregelen hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Professor biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) sprak in die context een paar dagen geleden nog over "Madrileense toestanden". Sommige delen van de Spaanse hoofdstad Madrid tellen meer dan 1.000 gevallen per 100.000 inwoners. 

Het aandeel besmettingen in het Brusselse Gewest ligt het hoogst bij de twintigers. Zij worden op de voet gevolgd door de tieners en de dertigers. Maar volgens Vervoort is er nu ook een verhoging te merken bij de hogere leeftijdsgroepen. "Het virus begint nu ook kwetsbare burgers te treffen."

Onze reporter Michaël Van Droogenbroeck was aanwezig op de persconferentie van de Brusselse regering, en bracht verslag uit in "Het Journaal". Bekijk hieronder zijn verslag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen