Meeste positieve tests, hoog aantal opnames en 3 gemeenten in landelijke top 3: waarom Brussels Gewest teugels aanhaalt

De regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft de coronamaatregelen voor het hoofdstedelijke gewest gevoelig verstrengd. Dat is nodig omdat de cijfers in het gewest alarmerend toenemen, méér dan in de rest van het land. Enkele markante cijfers op een rij.

Sterkste stijging daggemiddelden

Tussen 29 september en 5 oktober zijn er in ons land elke dag gemiddeld 2.466 nieuwe (bevestigde) besmettingen bijgekomen. Dat is een stijging met 57 procent in vergelijking met de week ervoor. In het Brussels Gewest is het daggemiddelde sterker gestegen: met 62 procent. Daar zijn er in dezelfde periode elke dag gemiddeld 540,3 nieuwe besmettingen bijgekomen.

In de grafiek hieronder ziet u hoe het aantal (bevestigde) besmettingen in Brussel week na week toeneemt. Let u vooral op de sterke stijging in de laatste week:    

Meeste positieve testresultaten

In het Brussels Gewest worden ook de meeste positieve testresultaten opgetekend. 14,3 procent van de inwoners die zich tussen 24 september en 3 oktober lieten testen, testte positief. Dat is bijna 2 keer zoveel als het landelijke gemiddelde (7,7 procent).

Hoog aantal ziekenhuisopnamen

In de Belgische ziekenhuizen lagen er op 6 oktober 952 coronapatiënten, van wie 189 op een afdeling intensieve zorg. Ruim een kwart van die patiënten (270) was opgenomen in een ziekenhuis van het Brussels Gewest. 56 onder hen lag op de afdeling intensieve zorg. 

In de grafiek hieronder ziet u hoe het aantal ziekenhuisopnames in Brussel van dag tot dag evolueert. Sinds 14 september ligt het aantal (weer) boven de 100:

3 Brusselse gemeenten in top 3

Als we kijken hoe het coronavirus momenteel verspreid is over de gemeenten, dan zijn het vooral Brusselse gemeenten die in het oog springen. In Sint-Jans-Molenbeek kwamen er tussen 24 september en 3 oktober per 100.000 inwoners 824 nieuwe coronagevallen bij.  

Sint-Jans-Molenbeek staat daarmee in de landelijke rangschikking op de eerste plaats, en wordt gevolgd door 2 andere Brusselse gemeenten: Sint-Joost-ten-Node (673 nieuwe gevallen) en Koekelberg (665 nieuwe gevallen). 

De 3 gemeenten zijn dichtbevolkt en ook relatief arm. Wat voor een stuk het hoge aantal besmettingen verklaart. Rijkere en groenere Brusselse gemeenten als Oudergem (238), Sint-Pieters-Woluwe (356) en Ukkel (370) hebben minder hoge besmettingscijfers. 

Meest gelezen