Radio 2

"De Moskesstraat zal ons dorp Terlanen op de wereldkaart plaatsen"

De helling van de Moskesstraat is vandaag voor het eerst opgenomen in het parcours van de Brabantse Pijl. De steile kasseihelling in Terlanen bij Overijse zal ook deel uitmaken van het parcours van het wereldkampioenschap wielrennen in september volgend jaar. De mensen uit de buurt zijn trots op hun mooie holle weg. Dat bleek uit een reportage deze middag op Radio 2 Vlaams-Brabant.

De renners  van de Brabantse Pijl rijden vandaag twee keer over de Moskesstraat. De laatste beklimming van de kasseiweg ligt op slechts elf kilometer van de aankomst in Overijse. De steile Moskesstraat is 550 meter lang. Ze heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,9 procent en een maximaal percentage van 17 procent. De helling ligt in het dorp Terlanen bij Overijse. 

Goedele Wachters

De buurtbewoners zijn trots op hun helling. Een 79-jarige vrouw, die aan de voet van de Moskesstraat woont, waarschuwt wielertoeristen: "Je moet kloek zijn om de berg te beklimmen. De Primus Classic kwam hier voorbij en sommige renners moesten van de fiets. Ik heb in een folder gelezen", voegt de vrouw eraan toe, "dat nieuwslezeres Goedele Wachters hier naar boven is gereden. Een andere buurman noemt de kasseiklim "pittig" en wijst erop dat de holle weg als erfgoed is erkend. 

WK

Volgend jaar doet de wegrit van het wereldkampioenschap  wielrennen de Moskesstraat aan. Dat WK start in Antwerpen. De aankomst ligt in Leuven. "Ik hoop dat we dan coronavrij zijn", zegt een buurman, "dan zal het hier zeer druk zijn."  Een vrouw die op de top van de kasseihelling woont, kijkt al uit naar het WK. "Er is hier al een filmploeg langsgekomen. Ze maakten een trailer voor het wereldkampioenschap van volgend jaar.  Dat WK zal ons dorp Terlanen op de wereldkaart plaatsen."

Beluister hier de reportage met buurtbewoners van de Moskesstraat zoals die te horen was op Radio2 in Vlaams-Brabant:

Meest gelezen