Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Facebook verwijdert de complottheorieën QAnon op al zijn platformen

Het socialemediabedrijf Facebook wil op zijn platformen alle pagina’s verwijderen die verwijzen naar de samenzweringstheorieën QAnon. En dat ook als ze geen geweld bevatten. Inlichtingendiensten beschouwen de populaire Amerikaanse samenzweringstheorie als een gevaar voor de veiligheid.

Facebook besliste in augustus al om QAnongroepen te verbieden die geweld verspreiden, maar het bedrijf gaat dus nu een stap verder. Alle pagina’s en accounts op Facebook, Facebookgroups en Instagram die QAnon vertegenwoordigen, worden geschrapt. 

Bekijk de reportage uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Het bedrijf kijkt daarvoor naar de namen en de biografie van de pagina of de discussies in de groepen of pagina’s. Facebook wil ook de beheerders van zulke pagina’s van het platform gooien. Vermeldingen van QAnon in andere discussiegroepen vallen niet onder de nieuwe maatregel.

Trump als strijder tegen een satanische elite

Aanhangers van QAnon geloven in een complot van de deep state, waarbij een elite een wereldregering vormt. Die elite zou zich schuldig maken aan kindermisbruik en deelnemen aan satanische rituelen. Velen van de QAnon-aanhangers zien in president Trump de man die elite bestrijdt en de complotten blootlegt.

QAnon raakte voor het eerst echt bekend door "pizzagate", een vals verhaal waarbij hooggeplaatste politici van de Democratische Partij, waaronder Hillary Clinton, vanuit een pizzarestaurant in Washington een pedofielennetwerk zouden runnen. De anonieme Q (vandaar QAnon) zou een hooggeplaatste figuur zijn die op de hoogte is en die informatie lekt naar de buitenwereld.

Veiligheidsdiensten zien de ongefundeerde theorieën van QAnon als een gevaar voor de democratie en de veiligheid. Via de sociale media zouden honderdduizenden mensen de QAnon, of iets ervan, geloven. 

Vraag is dan ook of de maatregel van Facebook niet te laat komt. QAnon is doorgesijpeld in het echte leven en in de politiek. In de VS zijn er meerdere republikeinse politici die bekend staan als aanhangers van QAnon.

Onze VS-correspondent Björn Soenens ging afgelopen zomer in de stad Philadelphia praten met een uiterst actieve QAnon-aanhanger.  Hieronder kunt u zijn reportage bekijken:

Video player inladen...

Meest gelezen