Foto stad Gent

Gentse musea sturen gidsen naar scholen door corona: "Het wordt géén saaie powerpoint!"

De stad Gent stelt een nieuw cultureel initiatief voor "Museum zoekt school": musea trekken zelf naar middelbare scholen omdat leerlingen voorlopig niet op schooluitstap mogen door corona. Het is de bedoeling dat de Gentse musea een uurtje les komen geven. "Het wordt geen gewone les, maar een beleving", zegt schepen van cultuur Sami Souguir (Open VLD).

De coronacrisis is nog lang niet voorbij en dat heeft nog steeds voor veel sectoren gevolgen. In het onderwijs mogen middelbare scholen bij 'code geel' in Gent bijvoorbeeld niet op schooluitstap, ook geen culturele uitstapjes. De Gentse musea komen nu zelf met een alternatief. Ze sturen hun gidsen uit naar de scholen. "Alle activiteiten binnen de middelbare scholen zijn uitgesteld of zelfs opgeschort, waardoor de uitstappen naar de musea niet doorgaan.  Met dit initiatief brengen we cultuur letterlijk naar de schoolbanken", legt schepen Sami Souguir (Open VLD) uit, die ook voorzitter van de Gentse musea is.

Het blijft belangrijk om kunst, erfgoed, kunstgeschiedenis en wetenschap te brengen op scholen, ook in tijden van corona
Schepen Sami Souguir (Open VLD)

Eigen aanbod, eigen specialiteit

De 6 stedelijke musea binnen de stad doen mee (STAM, MSK, S.M.A.K, Design Museum, Industriemuseum en Huis van Alijn, nvdr).  Ook het Dr. Guislainmuseum en het nieuwe wetenschapsmuseum GUM stappen mee in het project. Ieder museum heeft een eigen specialiteit, dus ook een eigen aanbod: "Er zal telkens een les van ongeveer 50 minuten gegeven worden, en het zal geen gewone les zijn."

Beleving

Het S.M.A.K, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, kwam met het initiatief bij de schepen en bijt meteen de spits af met een les over de overzichts­tentoonstelling "Exit" van Kris Martin. "Er zal uitgelegd worden wat de kunstenaar doet en wat hij op dit moment tentoonstelt in het museum. Het is geen klassikale manier van onderwijzen, de leerlingen zullen meer een beleving voelen en interactief kunnen deelnemen. Dit met de hoop dat de leerlingen zullen getriggerd worden en ook in de toekomst hun weg naar het museum zullen vinden", zegt schepen Souguir.

Het wordt geen powerpoint, dat vinden we een beetje flauw
Aline Van Nereaux

Aline Van Nereaux is medewerkster van het S.M.A.K.-museum en geeft straks een les in middelbare school het Instituut van Gent: "Het wordt geen powerpoint en een dikke map, dat vinden we een beetje flauw", lacht Aline, "maar we laten een stuk van een kunstwerk zien dat op dit moment opgesteld is in het museum. Ik ga ook een aantal afbeeldingen, filmmateriaal en werken uit ons imaginair museum tonen. Dat laatste is een soort luisterspel." De leerlingen zullen even een oogmasker dragen zodat zij hun verbeeldings­kracht kunnen gebruiken.

Interactief

"De scholieren zullen zelf dingen doen en actief meedenken", zegt Aline Van Nereaux. "Ze gaan opdrachten verzinnen in groep en ook antwoorden zoeken op een aantal vragen waar de kunstenaar zich zelf ook mee bezighoudt." Aline is blij dat het initiatief enthousiast onthaald wordt en dat ook de andere musea geïnteresseerd zijn: "We werken goed samen. We vonden ook allemaal dat we een oplossing moesten zoeken. Het zou jammer zijn dat de scholen al het interessante in de musea zouden moeten missen door de huidige omstandigheden."

Het aanbod

Ieder museum heeft een eigen aanbod: het Design Museum Gent wil de leerlingen in het hoofd van een designer doen kruipen door het verhaal achter de objecten te brengen. Het GUM laat klassen kiezen uit drie thema's: wetenschap en ethiek, wetenschap en samenleving, en wetenschappelijk denken. Het Industriemuseum zal creatieve textiel- en drukworkshops geven in de klas. Museum het Huis van Alijn wil voor kleuters en lager onderwijs werken rond het thema circus. Het MSK zal met 'Babbelkaarten' kinderen leren taal oefenen aan de hand van enkele kunstwerken.

Het STAM brengt vanaf het tweede semester rondleidingen en biedt ook een online collectie aan voor leerkrachten en het museum Dr. Guislain zal vanaf dan ook een online rondleiding aanbieden.

Vanaf vandaag kunnen alle scholen de lessen aanvragen.

Meest gelezen