AFP or licensors

Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad veroordeeld als criminele organisatie

In Griekenland heeft een rechtbank de extreemrechtse partij Gouden Dageraad veroordeeld als criminele organisatie en voor moordpoging. 68 partijleden stonden terecht tijdens het langdurige proces. Zeven topmensen van de partij zijn veroordeeld voor het leiden van een criminele organisatie. 45 anderen zijn schuldig bevonden aan het behoren tot een dergelijke organisatie. 

Het proces startte in 2015. De partij Gouden Dageraad was beschuldigd voor de moord op de linkse rapper Pavlos Fyssas in 2013, een moordpoging op Egyptische vissers in 2012 en op vakbondsleden van een communistische partij in 2013. Daarnaast werden de partijleden ook beschuldigd voor het leiden van een criminele organisatie. Na 5,5 jaar komt er een einde aan het proces. De partij is schuldig bevonden. De 'moordpoging op vakbondsleden' werd wel veranderd naar 'het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel'.

Magda Fyssa, de moeder van rapper en activist Pavlos Fyssas, reageert opgelucht na de uitspraak.
AFP or licensors

Zeven topmensen van de Griekse extreemrechtse partij zijn schuldig bevonden voor het leiden van een criminele organisatie. Ze kunnen een celstraf van 5 tot 15 jaar krijgen. De uitspraak werd onthaald met applaus in de rechtbank. Meer dan 15.000 mensen, zowel voor- als tegenstanders, hadden zich verzameld voor de rechtbank in afwachting van de uitspraak. Na de uitspraak braken er verschillende relletjes uit tussen die demonstranten. 2.000 politiemensen zetten traangas en een waterkanon in om de menigte te bedwingen. Ondertussen is de situatie onder controle.

Er braken rellen los tussen de demonstranten.
AFP or licensors

De partij Gouden Dageraad werd opgericht in de jaren 80 door Nikos Michaloliakos en staat bekend als neonazistische organisatie. Tijdens de tien jaar durende financiële crisis van het land werd Gouden Dageraad de derde partij van Griekenland. Het langdurige proces, dat door de politieke wereld en de burgerlijke partij als "historisch" wordt omschreven, heeft geleid tot de ondergang van de partij. Vorig jaar haalde de partij geen zetel meer in het Griekse parlement.

"Vandaag zegeviert gerechtigheid", aldus Eva Cossé van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. "Het is een sterk signaal dat haatdelicten niet getolereerd mogen worden in een democratische samenleving."

Meest gelezen