Horeca in studentenbuurt Gent niet blij met nieuwe maatregelen: "Studenten zullen opnieuw meer kotfeestjes houden"

Horeca-uitbaters in de Gentse uitgaansbuurt vrezen dat de nieuwe coronamaatregelen ervoor zullen zorgen dat studenten opnieuw meer op kot feestjes zullen bouwen nu de regels voor een cafébezoek verscherpen. Vanaf vrijdag moeten cafés immers om 23.00u dicht, een bezoek kan vanaf dan ook maar met 4 mensen aan 1 tafel. 

Vanaf vrijdag 9 oktober gelden er nieuwe, strengere coronamaatregelen. Ze moeten ervoor zorgen dat het coronavirus zich minder makkelijk verspreidt. De meest opvallende verstrenging is dat cafés vroeger dicht moeten, om 23.00u en niet langer om 01.00u 's nachts. Bij een cafébezoek mogen er ook maximaal 4 mensen aan één tafel zitten. Voor restaurants verandert er daarentegen niets. Er is begrip voor de verstrengingen, ook in de Gentse uitgaansbuurt, al hebben uitbaters én studenten er ook hun bedenkingen. 

Wij halen onze grootste omzet tussen 22u en 00u30 

Pascal, uitbater van Cuba en De Koer

Caféuitbater Pascal heeft een zaak in de Overpoortstraat in Gent, in de uitgaansbuurt in de stad. Hij begrijpt dat er strengere maatregelen komen. "Het aantal besmettingen blijft stijgen, en het zal wel nog even duren vóór er een vaccin is. We proberen ons dus wel aan de regels te houden. Maar onze grootste omzet hebben we tussen 22.00u en 00u30, en dat zal nu tussen 22.00u en 23.00u zijn. Dat wordt een groot omzetverlies. Studenten zullen sneller kotfeestjes houden. Dat is nu ook al zo, want er mogen nu al niet meer dan 1.750 bezoekers binnen. "

Aaron, zaakvoerder van Bacchus: "We worden weer in de steek gelaten, terwijl het niet duidelijk is dat de oorzaak van de toenemende coronabesmettingen wel in de horeca ligt.  Het piekmoment, waar we onze grootste omzet halen, wordt ons nu afgenomen."

Minder cafébezoek, meer kotfeestjes

De studenten zelf gaan op zoek naar oplossingen om de nieuwe strenge regels toch een beetje te omzeilen. Justine, studente handelswetenschappen, is voorzichtig maar wil toch ook een beetje van het nachtleven kunnen genieten.  "Er zullen meer kotfeestjes komen. Dat is niet de beste oplossing maar er zitten heel veel jongeren op kot in Gent en ze willen ook van het nachtleven proeven. Ik heb zelf besloten om tot 23.00u in mijn stamcafé te blijven als ik uitga, ook om de lokale horeca te steunen, daarna denk ik dat ik wel naar kotfeestjes zal afzakken. Ik heb mijn eigen regels om het veilig te houden. Ik blijf in het weekend ook in Gent om het thuisfront en mijn grootouders te beschermen."

"Een maat voor niets"

Bij de studenten in de uitgaansbuurt is er ook almaar minder begrip voor de strengere maatregelen. "Dit wordt erg moeilijk om na te leven", zegt Arthur, een student van 17 jaar. "Ik denk dat het afgelasten van grotere evenementen en acties meer resultaten zou hebben. Het vroegere sluitingsuur zal misschien in kleinere steden en gemeenten nuttig zijn, maar in een studentenstad als Gent niet. Er zullen meer kotfeestjes komen.

Waarom andere regels voor restaurants?

Verschillende studenten in Gent begrijpen niet dat enkel de regels voor cafés veranderen en niet voor restaurants. Ze voelen zich toch een beetje geviseerd. "Restaurants mogen langer openblijven... dat snap ik niet", zegt student Lucas. "Er zit geen logica in die regels. Ik zal me er toch aan proberen te houden. Al is het moeilijk. Ik wil graag nieuwe mensen leren kennen en vrienden maken, maar dat is niet eenvoudig nu.." 

Meest gelezen