Gouverneur Carina Van Cauter: "1 procent coronabesmettingen in Oost-Vlaanderen heeft met horeca te maken"

Slechts 1 procent van de coronabesmettingen in Oost-Vlaanderen heeft te maken met de horeca. Dat stelt provinciegouverneur Carina Van Cauter op basis van cijfers die ze in handen kreeg, hoewel politici en experts waarschuwen dat cafés wel degelijk "hotspots" voor besmettingen zijn.

"Ongeveer 40 procent van het aantal cornabesmettingen in onze provincie heeft te maken met het gezin of de familie," zegt Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter, "als we het over de horeca hebben, dan is dat een zeer laag percentage, dan kunnen we maar over 1 procent spreken." Dat neemt niet weg dat verschillende politici en experts waarschuwen dat cafés wel degelijk "hotspots" zijn voor coronabesmettingen, al is het moeilijk om dat met harde cijfers te bewijzen.

Het gaat om de cijfers die Van Cauter begin deze week voorlegde aan de burgemeesters van Oost-Vlaanderen. Ze verwijzen naar de week van 21 september - 1 oktober 2020. "Inderdaad een momentopname, maar ik zie al wekenlang hetzelfde. Gezin en familie staan altijd bovenaan en zijn bron van een groot deel van de besmettingen. Ook de vriendenkring scoort hoog in het aantal besmettingen."

Verder blijkt uit de cijfers dat de scholen en de horeca onderaan staan in de lijst in Oost-Vlaanderen: reizen (8%), werk (6%), sportclubs (5%), woonzorgcentra (4%), school (3%) en horeca (1%). 

Als de horeca zo laag scoren, zijn die strenge regels dan wel nodig? "Ik denk dat de regel duidelijk helder is en algemeen: beperk het aantal nauwe contacten, want je kunt ook met je vrienden en familie op café gaan en daar hetzelfde veroorzaken wanneer je met een grote groep bent." En dat is een boodschap die ze volgens Van Cauter terecht hebben gebracht: "Het virus springt over wanneer je te kort bij mekaar komt. Hou dus die anderhalve meter afstand en beperk het aantal nauwe contacten. "

Maar zou de gouverneur dan niet liever aparte regels hebben voor de provincie? "Nee, dit zijn federale maatregelen in een crisissituatie. En dat betekent dat die voor het hele grondgebied gelden, zonder onderscheid. We moeten er ons goed van bewust zijn dat het hele land getroffen is, de ene provincie al sterkter dan de andere. Maar het is niet de bedoeling dat wat op één plaats geldt, uitgevoerd wordt naar een andere provincie. Dus denk ik dat het goed is dat we de maatregelen met z'n allen respecteren."

We moèten ons houden aan de federale maatregelen. Als we er ons strikt aan houden, worden ze misschien snel opgeheven

Een andere oplossing is er momenteel ook niet volgens gouverneur Van Cauter: "Het gaat om een federale crisissituatie dus dat betekent dat we er ons moèten aan houden. We hebben geen andere keus. We kunnen er alleen voor zorgen dat de maatregelen  snel opgeheven worden door ons er strikt aan te houden." Ze besluit: "Maak het niet te bont, want dan krijgen we misschien nog strengere maatregelen opgelegd en dat willen we absoluut vermijden."  

kasto80

Meest gelezen