Videospeler inladen...

Jongerenlijn "Awel" krijgt nu al meer oproepen dan tijdens eerste coronagolf

Awel, de hulplijn voor kinderen en jongeren met een vraag of een probleem, heeft in september al meer oproepen ontvangen dan in de eerste maand van de eerste coronagolf. Jongeren voelen vooral angst en spanning door de onzekerheid over school en hun sociaal leven. 

Awel, de hulplijn waarmee kinderen en jongeren kunnen bellen, chatten of mailen als ze met een vraag of een probleem zitten, heeft in september al meer oproepen ontvangen dan in maart van dit jaar, de eerste maand van de eerste coronagolf. Het aantal telefoons steeg van 1.700 in september 2019 naar 2.250 dit jaar. Het aantal chatberichten verdubbelde van 474 in 2019 naar 940 dit jaar. 

Jongeren voelen angst en spanning door de onzekerheid over school en hun sociaal leven.

Sybille Declercq, Awel

De impact van de coronacrisis op kinderen en jongeren is zeker sinds het begin van het schooljaar erg groot, merken ze bij Awel. "Jongeren voelen angst en spanning door de onzekerheid over school en hun sociaal leven", zegt woordvoerder Sibelle Declercq van Awel.

Ook studenten en doorsneejongeren

"Opvallend is dat ook veel studenten gebruikmaken van Awel. Normaal gezien bereiken we vooral de leeftijdsgroep van 13 tot 16 jaar, nu is dat 13 tot 20. Studenten worstelen vaak met het isolement op kot."

Anders dan in de eerste golf, toen vooral kwetsbare groepen de weg naar Awel vonden met vragen over intrafamiliaal geweld of de onmogelijkheid om online lessen te volgen, bellen en chatten nu ook meer doorsnee jongeren.

De meeste vragen die de hulplijn ontvangt, gaan over school en sociaal leven, zegt Sybille Declercq: "Het woord "corona" valt amper, al hebben de meeste problemen er wel mee te maken. Jongeren hebben een leerachterstand opgelopen in de eerste golf, kunnen hun vrienden te weinig zien of zitten zelfs in quarantaine door besmettingen op school. Dat kan leiden tot angst, spanning en depressieve gevoelens."

Je kan Awel gratis en anoniem bellen op het nummer 102, elke dag tussen 16 en 22 uur (behalve op zon- en feestdagen), op woensdag en zaterdag al vanaf 14 uur. Mailen en chatten kan via awel.be.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen