Video player inladen...

Tot 5 jaar cel na spectaculaire kluizenkraak in Antwerpen

De vijf mannen die in februari 2019 een spectaculaire kluizenkraak hebben gepleegd in een filiaal van BNP Paribas in Antwerpen, krijgen tot 5 jaar cel.  Dat heeft de rechtbank van Antwerpen vandaag beslist. Volgens de rechtbank hadden de mannen een "meesterlijk plan" uitgewerkt: ze hadden twee tunnels gegraven en een kelderappartement in de buurt gehuurd.

Op 3 febuari 2019 ontdekte de Antwerpse politie dat 27 kluizen in de kluizenzaal van het BNP Paribas-filiaal aan de Belgiëlei in Antwerpen werden opengebroken. 

Hoeveel buit daarbij gemaakt werd, is tot op vandaag niet duidelijk. Er is ook nooit iets teruggevonden van wat daar gestolen is. Volgens één van de advocaten op het proces was de buit wellicht groot: "Er lagen nog briefjes van 500 euro op de vloer, die de daders hadden achtergelaten".

2 tunnels gegraven

Aan de buitenkant van het bankfiliaal was nochtans niets te zien. De daders hadden een kelderappartement gehuurd in de Nerviërsstraat, op enkele honderden meters van de bank. Van daaruit hebben ze een tunnel gegraven tot aan de riool. Via de riool liepen ze tot vlak voor de bank en daar hebben ze een tweede tunnel gegraven, tot aan de kluizenzaal.

(lees verder onder de kaart)

2 daders nog voortvluchtig

De rechtbank spreekt van een criminele organisatie, noemt de feiten "uitermate ernstig" en wou "de zwaarste straf" opleggen. Twee daders zijn nog op de vlucht: zij kregen 5 jaar cel en een geldboete van 8.000 euro. De drie andere mannen kregen ook een celstraf: 2 mannen een celstraf van drie jaar, een andere dader een celstraf van 40 maanden. 

Tunnelopening in het kelderappartement (foto: federale gerechtelijke politie)

Herbekijk hieronder de reportage over het vonnis in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen