Belga

Leuvense horeca over nieuwe coronaregels: "Dit is een nekschot"

De Leuvense horeca verwacht financiële steun van de overheid na de aankondiging van de nieuwe coronamaatregels. Die luiden dat cafés vanaf vrijdag al om 23 uur de deuren moeten sluiten en dat betekent opnieuw minder inkomsten. "Het was al een bloedbad en nu wordt het alleen maar erger. Dit gaat in heel de sector gevoeld worden."

De regering heeft beslist dat cafés vanaf vrijdag al om 11 uur 's avonds de deuren moeten sluiten. Opnieuw minder inkomsten voor café-uitbaters. Voor velen van hen komt de maatregel uit het niets. "Dit is een nekschot", zegt uitbater Karim van café Plaza op de Oude Markt in Leuven. "Ik betreur het dat we geen verwittiging hebben gekregen. Er is gewoon gezegd; dit gaan we doen, heel jammer. Ik had het gevoel dat we in Leuven goed bezig waren. Hoe ik het loon van mijn werknemers moet betalen aan het einde van de maand? Geen idee."

Dit is een mokerslag in ons gezicht. Totaal niet terecht.

Kevin Van der Auwera van Horeca Leuven

Karim van café Plaza rekent op steunmaatregelen van de overheid, "want anders ziet het er niet goed uit voor de cafés in ons land." Ook Kevin Van der Auwera, voorzitter van Horeca Leuven, denkt er zo over. "Wij zijn het slachtoffer. We hebben maanden ons best gedaan: ontsmetten van tafels, extra personeelsleden inzetten, terrassen die volledig zijn afgesloten opdat er niemand kan rondlopen buiten de klanten. En dan nu dit. Een mokerslag in ons gezicht. Totaal niet terecht."

Horeca Leuven ziet de nieuwe maatregels als een 'afstraffing': "Er was maandenlang geen stijging door de horeca en nu plots wel. En wij kunnen er niks aan doen", vertelt Van der Auwera. "Hier moet financiële steun voor komen, onze rekeningen blijven komen."

Hele sector

Volgens Van der Auwera zal de nieuwe maatregel gevolgen hebben voor de hele horecasector. "Restaurants en cafés gaan hand in hand. Mensen gaan uiteten in een restaurant en erna op café iets drinken. Als ze niets meer kunnen gaan drinken achteraf, gaan ze ook minder op restaurant. Dit gaat in heel de sector gevoeld worden."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal" met reacties over de algemeen verstrengde maatregelen:

Video player inladen...

Meest gelezen