LIVEBLOG - Brusselse cafés hebben de deuren gesloten, Frankrijk meldt recordaantal nieuwe besmettingen, 

In Frankrijk zijn de voorbije 24 uur bijna 19.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, een record. Ook in ons land blijven de coronacijfers toenemen. Volgens de laatste weekcijfers zijn er nu per dag gemiddeld 2.466 bevestigde besmettingen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sluit cafés een maand lang. Volg het coronanieuws in onze dagelijkse liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu bijna evenveel vastgestelde besmettingen als in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Het is dus niet correct om zomaar de grafiek van nu met die van het voorjaar te vergelijken.  

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Brusselse cafés hebben de deuren gesloten

In Brussel hebben de cafés om 23 uur de deuren gesloten. Morgen gaan ze niet meer open en ze blijven de komende vier weken gesloten. De Brusselse autoriteiten hebben vanmorgen besloten dat cafés, bars, theehuizen en feestzalen een maand dicht moeten blijven in de hoop dat de snelle opgang van het coronavirus zo kan gestopt worden.

Bekijk het journaalverslag van de laatste avond op café in Brussel:

Videospeler inladen...

Frankrijk meldt recordaantal nieuwe coronabesmettingen

De Franse autoriteiten hebben de voorbije 24 uur de sterkste stijging van het aantal coronagevallen tot dusver geregistreerd. Het gaat om 18.746 nieuwe besmettingen. Ook in Frankrijk grijpt het coronavirus de afgelopen weken duidelijk steeds sneller om zich heen.

Gisteren werden nog ruim 10.000 nieuwe besmettingen officieel vastgesteld. Het vorige record dateert van zaterdag, toen er 16.972 coronagevallen werden geregistreerd. Het aantal positieve tests is gestegen tot boven de 9 procent in Frankrijk. Op 100 tests zijn er dus meer dan 9 positief voor corona. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet 5 procent positiviteitsratio als een kritische grens. De Franse autoriteiten zagen zich deze week genoodzaakt om cafés in Parijs tijdelijk te sluiten.

De Franse president Macron heeft gezegd dat er morgen strengere maatregelen kunnen komen in de broeihaarden. Ook in andere Europese landen gaat het hard. Duitsland en Italië maakten vandaag melding van de sterkste stijging van het aantal coronagevallen sinds april. De Italiaanse autoriteiten stelden bij nog eens 3.678 mensen vast dat ze het besmettelijke virus hadden opgelopen. In Duitsland ging het om 2.828 nieuwe besmettingen.

Reisadviezen kleuren nog wat roder: Tenerife en zo goed als heel Nederland zijn nu rode zone

Buitenlandse Zaken heeft opnieuw een aanpassing van de reisadviezen aangekondigd. Opvallend daarbij is dat nog meer gebieden rood kleuren, wat concreet betekent dat de Belgische autoriteiten reizen naar de regio ten zeerste afraden en dat een COVID-test en quarantaine verplicht zijn bij terugkeer in België.

Buitenlandse Zaken licht de belangrijkste wijzigingen, die vanaf vrijdag om 16 uur ingaan, toe. Zo krijgt het Spaanse eiland Tenerife, dat tot nu toe oranje kleurde, nu code rood. Ook Nederland kleurt zo goed als helemaal rood, nu ook Friesland, Drenthe en Overijssel die code krijgen.

In Frankrijk schipperen de departementen tussen rood en oranje. Een gelijkaardige situatie is te zien in het Verenigd Koninkrijk, met een palet van rood en oranje. Een oranje kleurcode houdt in dat reizen mogelijk is, maar de Belgische autoriteiten een verhoogde waakzaamheid adviseren. Een COVID-test en een quarantaine zijn niet verplicht bij terugkeer in België. Mogelijk moet de reiziger wel in quarantaine in het land van bestemming.

Polen kleurt oranje, maar Gdansk krijgt kleurcode rood. In Zwitserland worden Genève en Basel oranje. In Portugal krijgen het noorden en de Algarve code rood. Slovakije kleurt helemaal oranje. En ook in Hongarije en Ierland zijn er zones die rood worden.

De adviezen voor de andere regio's zijn terug te vinden via diplomatie.belgium.be. De kaart op de website geeft de kleur van het reisadvies naar een land weer. Door te klikken op een regio verschijnen de voorwaarden die van toepassing zijn bij de terugkeer in België.

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Procureur Van Wymersch: "Handhaving coronamaatregelen enorme uitdaging"

Volgens procureur Ine Van Wymersch van het parket Halle-Vilvoorde wordt het een "enorme uitdaging" om de verstrengde coronamaatregelen te handhaven. Handhaving is iets waar de politiek op hamert, nu er weer strengere maatregelen van kracht zijn. "Maar het zal niet evident zijn", aldus Van Wymersch. "Men verwacht heel veel van de politiemensen op het terrein en van de parketten die alle pv's zullen binnen krijgen."

"Er wordt een keten in gang gezet. We moeten het nog verwerkt krijgen. Ook op de rechtbanken moet men voldoende capaciteit voorzien om alle dossiers op korte termijn te behandelen",  zegt de procureur.

Het is nu wachten op het ministerieel besluit, als de juridische basis voor de maatregelen. "Dan moeten wij behapbare instructies naar de politiediensten kunnen sturen", stelt procureur Van Wymersch.

Lid van Molenbeeks schepencollege test positief op COVID-19

Een lid van het college van burgemeester en schepenen van Sint-Jans-Molenbeek heeft positief getest op COVID-19. Dat deelt burgemeester Catherine Moureaux (PS) mee. Alle leden van het college laten zich daarom vandaag of donderdag eveneens testen. Tot iedereen zijn of haar resultaat kent, worden alle bijeenkomsten en activiteiten van het Molenbeekse college opgeschort.

Morgen komen de burgemeester en de schepenen normaal gezien bijeen voor een vergadering van het college, maar die zal nu digitaal verlopen. Vorige week donderdag zaten ze nog fysiek samen, maar alles verliep daar met respect voor de coronamaatregelen, luidt het.

Brussels ziekenhuis Sint-Jan voert opnamestop voor COVID-patiënten in

De crisiscel van het Brusselse ziekenhuis Sint-Jan heeft deze middag beslist om een opnamestop voor COVID-patiënten door te voeren. Dat zegt hoofdarts Kenneth Coenye in "Terzake". "We zagen de afgelopen week een verdubbeling van het aantal COVID-patiënten. We hebben er nu 32, waarvan 4 op intensieve zorg", aldus dokter Coenye. "Door nu een opnamestop te doen, kunnen we garanderen dat we onze klassieke zorg (voor niet COVID-patiënten, red.) kunnen blijven aanbieden."

COVID-patiënten worden er dus doorverwezen naar een ander ziekenhuis. Momenteel zitten de meeste andere Brusselse ziekenhuizen in dezelfde situatie van Sint-Jan, namelijk aan de limiet van "Fase 1A", stelt dokter Coenye. Die fase bepaalt dat een ziekenhuis 25 procent van de capaciteit op intensieve zorg moet voorbehouden voor COVID. "Daar riskeren we dus naar verzadiging te gaan."

De Brusselse regering heeft strengere coronamaatregelen genomen, maar het effect daarvan zullen we pas ten vroegste binnen 10 dagen zien. Tot dan mogen we dus nog een verdere stijging van het aantal COVID-zieken verwachten. "We kunnen alleen maar hopen dat de stijging begint af te vlakken. Zo niet, dan riskeren de ziekenhuizen in het Brusselse in fase 1B terecht te komen. Dan zal men een impact hebben op de niet-COVID-zorg", zegt dokter Coenye.

Videospeler inladen...

Pro League: "Coronaregels respecteren is beste manier om je club te steunen"

Pierre François, de CEO van de Pro League, doet een warme oproep bij de Belgische voetbalfans om de coronamaatregelen in en rond de stadions nauwgezet te respecteren. "Voetbalsupporters moeten goed beseffen dat het een privilege is om naar het voetbal te kunnen kijken", zegt hij na de Algemene Vergadering in het bondsgebouw in Brussel.

Lees meer in dit artikel:

Arts: "President Trump al ruim 24 uur zonder symptomen"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft al ruim 24 uur geen symptomen meer vertoond van besmetting met het coronavirus. Ook is de president al meer dan vier dagen koortsvrij. Dat meldt althans zijn arts Sean Conley in een mededeling van het Witte Huis.

Volgens Conley voelt Trump zich goed. "Zijn vitale functies, inclusief de zuurstofverzadiging en ademhalingsfrequentie, blijven allemaal stabiel en binnen het normale bereik."

In een bloedstaal dat maandag bij de president werd afgenomen zijn ook antilichamen vastgesteld.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Jongerenlijn "Awel" krijgt nu al meer oproepen dan tijdens eerste coronagolf

Awel, de hulplijn voor kinderen en jongeren met een vraag of een probleem, heeft in september al meer oproepen ontvangen dan in de eerste maand van de eerste coronagolf. Jongeren voelen vooral angst en spanning door de onzekerheid over school en hun sociaal leven. 

Lees meer in dit artikel:

UGent vraagt alle medewerkers om zoveel mogelijk voor thuiswerk te kiezen

De UGent vraagt al haar medewerkers om vanaf vrijdag in de mate van het mogelijke taken thuis uit te voeren. Rector Rik Van de Walle volgt daarmee het advies van het Overlegcomité. De regeling geldt voor zowat 10.000 personeelsleden, maar niet voor lesgevers die 'on campus' onderwijs voorzien.

De rector vraagt in een brief aan de personeelsleden om in de mate van het mogelijke voor thuiswerk te kiezen. "Het spreekt voor zich dat 'on campus' onderwijsactiviteiten niet telewerkbaar zijn", geeft de rector mee. "De vraag om in de mate van het mogelijke telewerkbare taken thuis uit te voeren, heeft geen gevolgen voor deze onderwijsactiviteiten". Personeelsleden moeten wel overleggen met hun overste over de concrete mogelijkheden.

Eerder vandaag had de Gentse universiteit al beslist om tot 15 november onder code oranje onderwijs te verschaffen. Dat betekent concreet dat voor grote groepen (meer dan 50 studenten) een bezettingsgraad van 1 op 5 geldt. Een kleine groep studenten komt dan naar de les, terwijl de rest van de groep de les online volgt. Voor alle andere onderwijsactiviteiten is niets gewijzigd.

De rector wil in deze fase 'on campus' onderwijs voortzetten, maar vraagt in de brief uitdrukkelijk aandacht voor de bekende hygiënemaatregelen.

Er liggen nu evenveel patiënten in het ziekenhuis als op 20 maart. Het gaat alleen een beetje trager. Toen verdubbelden de cijfers om de 4 dagen, nu is dat om de 14 dagen. Maar we zijn flink op weg naar volle ziekenhuizen. Dat moet stoppen.

Professor Erika Vlieghe in "Het Journaal"

Bekijk het gesprek met Erika Vlieghe in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Is een café echt een broeihaard voor het coronavirus?

"Een broeihaard" en "echte hotspots" voor het coronavirus, zo noemde federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) de cafés gisteravond. Restaurants kunnen intussen gewoon open blijven. Klopt die focus op de cafés in de strijd tegen het hoge aantal besmettingen? Dit leren de cijfers en experten ons.

Lees het artikel:

Nationale Bank lanceert dashboard over economische gevolgen coronacrisis

De Nationale Bank zal voortaan elke maand een nieuw bulletin publiceren met indicatoren die de economische impact van de coronacrisis weergeven. Het dashboard bundelt verschillende afzonderlijk gepubliceerde gegevens over de situatie van de bedrijven, de financiële sector en de gezinnen.

De eerste publicatie bestaat uit bijna 100 fiches met cijfers en grafieken. De informatie komt niet alleen van de Nationale Bank zelf, maar ook van andere overheidsinstellingen en sectororganisaties. Met de publicatie komt de Nationale Bank naar eigen zeggen tegemoet aan een vraag van media, onderwijsinstellingen, economisten en verschillende organisaties die een grote interesse tonen in de gegevens.

Cafés en restaurants moeten dicht in groot deel van Schotland, elders mogen ze binnen geen alcohol meer schenken

In een grote zone in het centrum van Schotland met onder meer de steden Glasgow en Edinburgh, moeten niet alleen cafés, maar ook restaurants ruim twee weken dicht. In de rest van Schotland mogen ze open blijven, maar ze mogen alleen nog buiten alcohol schenken, niet meer binnen.

Het verbod gaat vrijdagavond in, en blijft minstens zestien dagen van kracht, tot 25 oktober. De Schotse minister-president Nicola Sturgeon zegt dat er moest ingegrepen worden om het stijgende aantal coronabesmettingen in te dijken. Maar het is de bedoeling om het verbod zo kort mogelijk te houden.

Meest gelezen