COPYRIGHT © ERIK VAN 'T WOUD

Ludo Geurden van Horeca Vlaanderen: "Nieuwe maatregelen slag in het gezicht voor caféuitbaters" 

Dat cafés vanaf vrijdag om 23 uur moeten sluiten, komt hard aan in de horecasector. Onder andere caféuitbaters uit Hasselt reageren misnoegd. Ook Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Vlaanderen, is teleurgesteld door de nieuwe maatregelen. 

"Ik snap dat de maatregelen nodig zijn, maar het is heel vreemd dat ze dan eerst de maatregelen versoepeld hebben", klinkt bij de ene caféuitbater. "Overdreven" en "groot deel van mijn klanten kwijt", horen we bij anderen. De nieuwe maatregelen kunnen bij enkele caféuitbaters uit Hasselt op wel wat begrip, maar toch vooral teleurstelling rekenen. Vanaf vrijdag moeten cafés sluiten om 23 uur en mag je maar met vier aan een tafel zitten. 

"Het is een slag in het gezicht van al die collega's", vindt ook Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Vlaanderen. "We hebben ervoor gepleit om de nieuwe maatregelen bij iedereen in te voeren, dat álle cafés en restaurants (waar de huidige maatregelen blijven gelden, nvdr.) om 23 uur zouden moeten sluiten. Maar door de slechte coronacijfers is dat mislukt en dat is zeer spijtig, en niet echt eerlijk."

De horeca wordt voor een stuk gestraft", vervolgt de voorzitter. "Uit cijfers van de contacttracing blijkt dat de besmettingsgraad iets hoger lag in cafés dan in restaurants. Ik begrijp dus dat men een beslissing moest nemen. Het is spijtig dat de cafés daar de dupe van zijn geworden. We gaan de komende uren en dagen onderhandelen met de Vlaamse regering, om voor dit deel van de sector extra steunmaatregelen te verkrijgen."

We roepen de cafégangers op om de maatregelen de komende weken zo goed mogelijk te respecteren, zodat we volgende maand weer langer open kunnen blijven
Ludo Geurden, Horeca Vlaanderen

Uitbaters van studentencafés zullen gisterenavond misschien nog harder gevloekt hebben. "Wij openen normaal pas om 22 uur", vertelt zo'n uitbater van een studentencafé op het Dusartplein in Hasselt. "We kunnen in principe dus maar een uur openblijven." Die verzuchting deelt Geurden. "Ze lopen wel heel wat inkomsten mis, maar ze kunnen beter openblijven en aantonen dat het veilig kan."

Worden deze maatregelen dan de doodsteek voor sommige zaken? "Wat dit zal betekenen voor de sector is nog niet duidelijk", vertelt Geurden.  "Het worden in ieder geval moeilijke weken en maanden. Het weer wordt slechter en slechter dus van terrassen kunnen we weinig gebruik maken. Daarom dat die maatregelen nu blijven volgen zo belangrijk is. We roepen de cafégangers dan ook op om de maatregelen de komende weken zo goed mogelijk te respecteren, zodat we volgende maand weer langer open kunnen blijven."

Meest gelezen