Cancun
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Mexico bereidt zich voor op orkaan Delta

Het Mexicaanse schiereiland Yucatán zet zich schrap voor orkaan Delta, verwacht wordt dat hij vandaag aan land gaat. Delta zou ondertussen wat aan kracht hebben verloren, volgens weerkundigen. Toch kan hij nog steeds enorm veel schade veroorzaken.

Volgens weerkundigen blijft Delta nog steeds een levensgevaarlijke storm, ondanks dat hij wat aan kracht heeft verloren. De orkaan zou afnemen tot een storm van categorie drie, als hij aan land gaat. Maar de stortbuien en de hevige winden kunnen nog erg veel schade aanrichten. Er worden nog steeds windsnelheden tot 210 kilometer per uur gemeten. 

Ook toeristische trekpleisters zoals de stad Cancun en de badplaats Tulum zouden getroffen worden. Niettegenstaande de coronapandemie nog lang niet achter de rug is, verblijven er momenteel heel wat toeristen in de streek. Uit voorzorg werden alle toeristen die aan de kust verblijven geëvacueerd. Er zijn ook noodopvangcentra opgericht waar zowel toeristen als inwoners verblijven.

Cancun
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De Mexicaanse president López Obrador verzekert dat 5.000 militairen klaar staan om te helpen. Ze worden nu al ingezet bij de voorbereidingen en de evacuaties.

Mensen op het hele schiereiland zijn aan het hamsteren geslagen. Zo stonden in Cancun aan de winkels lange rijen om voorraden in te slaan, onder meer voedsel, water en materialen om hun huizen dicht te timmeren zijn gegeerd. 

Cancun
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Volgens weerkundigen zal de storm eens aan land verder afnemen. Maar boven de Golf van Mexico zou hij weer aan kracht toenemen.

Eind deze week wordt Delta aan de Amerikaanse zuidkust verwacht, waar de inwoners van de staat Louisiana zich al aan het voorbereiden zijn. De inwoners zijn nog maar aan het bekomen van orkaan Laura die eerder dit jaar een ware ravage veroorzaakte.

Ook daar waarschuwt de overheid de inwoners om voorzorgsmaatregelen te nemen. Bovendien verwittigen ze dat corona de voorbereidingen voor een storm extra moeiljk maakt en er rekening moet  mee gehouden worden. 

Cancun
AFP or licensors
Cancun
AFP or licensors

Meest gelezen