MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez biedt publiekelijk zijn excuses aan

Georges-Louis Bouchez is zelf naar buiten gekomen met een videoboodschap op Twitter waarin hij zich openlijk verontschuldigt tegenover zijn mandatarissen, leden en sympathisanten. Eerder deze week werd duidelijk dat er spanningen heersten binnen de Franstalige liberale partij MR. Verschillende mandatarissen hadden het moeilijk met de communicatiestijl van de voorzitter en de verdeling van de ministerposten die hij maakte. 

Voorzitter Georges-Louis Bouchez besliste vorige week om Dénis Ducarme lid te maken van de Waalse regering in plaats van huidig minister Valérie De Bue. Deze nieuwe opstelling werd al snel teruggefloten aangezien door deze wissel er te weinig vrouwen zouden vertegenwoordigd zijn in de Waalse regering. Die beslissing en vooral de chaotische communicatie errond ontketenden al snel spanningen binnen de partij.

Volgens verschillende volksvertegenwoordigers was het probleem vooral een gebrek aan respect voor enkele MR-mandatarissen en de stijl van communiceren van de voorzitter.

Maandagavond zijn de parlementsleden van de partij samengekomen om te beslissen over wat er moest gebeuren met de bezorgdheden rond de stijl van de voorzitter. Daar werd beslist dat Bouchez mocht aanblijven als voorzitter maar dat hij zich wel moest laten omringen door 10 topfiguren van de partij. Op die manier zou de samenwerking binnen de MR vlotter moeten verlopen. 

We moeten werken aan nieuwe statuten zodat de MR de eerste partij van de 21e eeuw zal worden.

Georges-Louis Bouchez

In een videoboodschap die hij gisteravond op Twitter postte, verontschuldigt voorzitter Bouchez zich voor zijn beslissing omtrent de verdeling van de federale ministerposten. Hij geeft aan dat na de moeilijke regeringsformatie, het nu tijd is om de organisatie van de partij te hervormen. "Onze partij moet democratischer en opener worden", klinkt het bij de voorzitter. Daarbij verwijst hij naar de eerste stappen die werden gezet om te partij te reorganiseren zoals de nieuwe top van 11 "wijzen" (de 10 topfiguren en Bouchez zelf).

Die groep van 11 moet er vooral voor zorgen dat de partij op een andere, minder hiërarchische, manier beslissingen kan nemen. Ook benadrukt hij het belang van respect voor mandatarissen en leden. 

Meest gelezen