Foto: Belga

Filmwereld lijdt onder coronacrisis: nieuwe film Jan Verheyen uitgesteld, cinema's vrezen magere opkomst kerstvakantie

De film “Red Sandra” van regisseur Jan Verheyen en zijn vrouw Lien Willaert komt niet eind oktober uit, zoals eerst gepland, maar pas in januari.  Daarmee volgt Verheyen de internationale trend om kaskrakers uit te stellen. Bioscoopuitbaters reageren teleurgesteld, omdat ze hoopten dat de kerstvakantie het slechte jaar een beetje zou goedmaken. 

Oorspronkelijk zou de film “Red Sandra” vanaf 25 oktober in de bioscopen te zien zijn, maar regisseur Jan Verheyen stelt de release nu uit tot januari. Verheyen maakte de film samen met zijn echtgenote Lien Willaert. Vijf jaar lang werkten ze aan de verfilming  van het waargebeurde verhaal van een gezin uit Temse, dat de diagnose krijgt dat de dochter aan een zeldzame spierziekte lijdt. 

Internationaal fenomeen

Het uitstel volgt op een internationale trend, waarbij filmmaatschappijen hun blockbusters naar volgend jaar schuiven. Door corona is het filmbezoek drastisch gedaald. Ze vrezen dat er te weinig mensen naar de cinemazaal zullen afzakken en de films financieel gaan floppen.

“De meeste Amerikaanse studio’s hebben alle films van dit jaar najaar gewoon doorgeschoven naar volgend jaar”, legt Jan Verheyen uit. “Als ik de film nu zou uitbrengen, riskeer ik terecht te komen in een bioscoopklimaat, dat momenteel ongunstig is. Het is een Catch-22: komen er geen mensen naar de cinema omdat er geen goeie films zijn of zijn er geen goeie films omdat er geen volk is?”

Een film van Jan Verheyen trekt altijd veel volk met Kerst. Zo lopen we veel inkomsten mis

Lien Staels, Ciné Aalst

Lien Staels van Ciné Aalst begrijpt de beslissing van Jan Verheyen, maar vindt het toch jammer: “Als wij geen aantrekkelijke films hebben, komt er eenvoudigweg geen volk. Mensen zijn ook nog steeds bang om naar de cinema te komen, terwijl ieder in zijn eigen bubbel zit, er afstand is en mensen een mondmasker moeten dragen.”

Bovendien valt nu nog een publiekstrekker weg, die de belangrijke herfst- en kerstvakantie had kunnen goedmaken. “Een film van Jan Verheyen trekt altijd veel volk”, legt Lien Staels uit. “Ook Disney haalde Mulan uit de cinema en bood hem enkel aan op zijn streamingplatform, net als de nieuwe kerstfilm met Jan Decleir “De Familie Claus”. Die zal jammer genoeg enkel via Netflix te zien zijn. Zo lopen we heel veel inkomsten mis.”

Filmfestival Oostende

“Red Sandra” wordt nu de openingsfilm op het filmfestival van Oostende op 15 januari. “Door de publiciteit van dat filmfestival hoop ik dat we een doorstart kunnen maken”, legt Jan Verheyen uit. “Het zal dan de eerste grote Vlaamse productie zijn sinds "De Kampioenen"-film van vorige kerst.”

Verheyen beseft wel dat dit ten koste gaat van de bioscoopuitbaters. “Ze zitten in een erge crisis, maar ik ben ervan overtuigd dat de sector dit gaat overleven. Ik vergelijk het met de jaren 50. Toen de televisie opkwam, kregen de bioscopen harde klappen, maar ze zijn dit te boven gekomen.”

Meest gelezen