Opvallend meer leden bij studentenverenigingen door corona:  voor activiteiten zijn er zelfs wachtlijsten

Het aantal studenten dat zich aansluit bij een studentenvereniging is opvallend gestegen. Dat merken we bij verschillende studentenverenigingen in Hasselt, Diepenbeek, Antwerpen en Gent. Dat is vooral een gevolg van de coronacrisis, want studenten hebben, ondanks de strenge coronamaatregelen, heel erg nood aan sociaal contact.

Meer dan andere jaren sluiten studenten zich aan bij een studentenvereniging en dat is een tendens bij alle universiteiten in Vlaanderen. De belangrijkste reden voor die stijgende ledenaantallen is de nood aan sociaal contact. "We hebben momenteel heel weinig les aan de rechtenfaculteit van de UHasselt, en de helft daarvan is ook nog eens online", zegt voorzitter Charlotte Cams van studentenvereniging Themis UHasselt. "Daardoor zijn meer studenten geneigd om zich aan te sluiten bij een studentenvereniging, want zo kan je toch nog mensen leren kennen."

Studenten die schrik hebben voor de doop, zetten nu sneller de stap naar een studentenvereniging

Maar er is nog een andere verklaring, zegt Charlotte. "Door corona kan de studentendoop niet doorgaan en studenten die wat schrik hebben daarvoor, zetten nu sneller de stap om bij een studentenvereniging te gaan."

Verdubbeling aantal leden bij Paramedica in Limburg

Ook bij studentenvereniging Mater Paramedica van PXL merken ze een opvallende stijging. "We zijn een kleine vereniging", zegt Marise Van de Meerendonk. "Maar ons ledenaantal is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. En dat is zeker te wijten aan het feit dat studenten op zoek zijn naar sociaal contact."

Vorige week werd er bij Biomedica nog een activiteit georganiseerd in bubbels van 5. "Veel studenten vertelden me dat ze echt uitkijken naar zulke activiteiten", zegt voorzitter Dylan Penders. "Maar met de verstrengde maatregelen die afgekondigd zijn, zullen we toch opnieuw creatief moeten zijn om elkaar op een veilige manier te ontmoeten."

In Gent vooral interesse voor georganiseerde activiteiten

Ook in Gent zien studentenverenigingen hun ledenaantal opvallend stijgen. Jongeren schrijven zich sneller in en gaan ook naar meer activiteiten.

“Door corona hebben studenten meer nood aan maatschappelijk engagement en contact met andere studenten,”, vertelt Said Mabrouk, studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent. “Dat zorgt ervoor dat studentenverenigingen sneller hun capaciteit bereiken en activiteiten dus vlugger volzet zijn.”

Een activiteit afgelopen maandag voor 30 leden was in amper een uur helemaal volzet. Dat hebben we nog nooit meegemaakt

Amine Chetti, voorzitter van Engage

Ook maatschappelijke studentenvereniging ENGAGE ziet dat studenten zich sneller inschrijven.  Afgelopen maandag organiseerden ze een kennismakingsevenement om de start van het academiejaar te vieren en om nieuwe leden aan te trekken. Daar konden 30 leden aan deelnemen. “De activiteit was in amper een uur tijd volzet,” zegt Amine Chetti, voorzitter van ENGAGE. “Dat hebben we nog nooit eerder meegemaakt. We merkten dat de studenten echt aan het wachten waren op die eerste fysieke activiteit zodat ze eindelijk hun vrienden konden terugzien."

Wachtlijst voor wie naar een studentenactiviteit wil

Om de grote toevloed aan studenten in goeie banen te leiden, werken veel studentenverenigingen met een wachtlijst voor hun activiteiten. Studenten die te laat zijn om in te schrijven, komen op de wachtlijst tot er een plekje vrijkomt. Op het aantal leden binnen een vereniging staat geen limiet.

Ook in Antwerpen stijging van inschrijvingen bij studentenverenigingen

Ook studentenverenigingen in Antwerpen merken dat meer studenten zich willen aansluiten bij hun club. Robin Boel, voorzitter van de overkoepelende vereniging Unifac aan de stadscampus van de Universiteit Antwerpen: "Ook al zijn het kleine evenementen die we nu vooral organiseren, de studenten staan hier duidelijk voor open.”

Een nieuwe aanpak

 

Normaal werven de studentenclubs hun leden op de grote verwelkomingsevenementen, zoals het jaarlijkse “Students on Stage” voor de stadscampus en de grote openingsdag op de buitencampus van de universiteit. 

De studentenclubs moesten daarom andere, nieuwe manieren zoeken om hun leden te werven. “Ze moesten pro-actief aan de slag gaan”, vertelt Boels. “Zij die dat hebben gedaan, merken nu een grote stijging in hun ledenaantallen.” Eén van die verenigingen is ELSA van de faculteit Rechten aan de UA. “We zijn in de aula’s gaan speechen om onszelf te introduceren bij de nieuwe studenten. Ook zijn we met kleine standjes voor de aula’s gaan staan om lidkaarten te verkopen”, vertelt voorzitter Axel De Hoon. “Vorig jaar hadden wij 280 leden en nu al meer dan 400.”

We organiseren nu vooral kleinere evenementen, vaak vinden die ook enkel digitaal plaats

PSW Antwerpen van de faculteit Sociale Wetenschappen

 

“Normaal gezien organiseren wij ook een doop waarbij je een hechte band creëert, maar die ontbreekt dit jaar", zegt PSW Antwerpen van de faculteit Sociale Wetenschappen. “De evenementen zijn nu veel kleinschaliger en meestal ook digitaal. Daarom is het moeilijker om mensen te leren kennen." 

Meest gelezen