Belga Image

Oudenaarde stuurt nachtverzorgers naar oudere inwoners: "Zo kunnen ze langer thuis blijven wonen"

In Oudenaarde doen 8 oudere inwoners een beroep op nachtverzorgers. Dat zijn mensen die ook 's nachts aan huis komen om zorgbehoevenden te helpen. "Ze brengen vaak maar korte bezoekjes maar maken toch het verschil", klinkt het bij Woonzorg Oudenaarde. De verzorgers springen ook bij in de woonzorgcentra. 

Sinds een maand zet het OCMW van Oudenaarde 2 nachtverzorgers in.  Tussen 22.00u tot 04.00u kunnen ze langsgaan bij oudere inwoners die zorg of hulp nodig hebben.  Tussen 04.00u en 06.00u kunnen ze bijspringen in een woonzorgcentrum, als dat nodig zou zijn. Al 8 inwoners boven 65 doen nu een beroep op de nachtverzorging. Het project loopt in Oudenaarde en deelgemeenten. De zorg is gratis voor de gebruikers, en wordt door de overheid betaald. 

"Kleine dingen die echt verschil maken"

"De nachtverzorgers zijn er om kleine problemen te verhelpen die ervoor zorgen dat thuis blijven wonen zo lang mogelijk kan", zegt Geert Liliaert van Woonzorg Oudenaarde.  "Het zijn ook vaak korte bezoekjes. Een check of de inwoner wel in bed ligt en goed slaapt, hulp bij het plassen, en bij het vervangen van medisch materiaal."

Woonzorg Oudenaarde probeert zo mensen te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. "Zolang de nachten thuis, met een klein beetje hulp, lukken, kan iemand vrij comfortabel thuis blijven wonen. Nachtverzorgers kunnen de druk op mantelzorgers verlichten. Pas als de zorg thuis niet meer kan, door mantelzorgers en nachtzorg,  zal een stap gezet worden naar een woonzorgcentrum." 

Meest gelezen