Evangelische christen tegenover progressieve "pitbull": wie zijn vicepresidentskandidaten Mike Pence en Kamala Harris?

Vannacht hebben vicepresidentskandidaten Mike Pence en Kamala Harris het tegen elkaar opgenomen in het eerste en enige vicepresidentiële debat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november. Maar wie zijn de kandidaten? En waar staan ze voor? 

Dat het een minder chaotisch debat zou worden dan het eerste presidentiële debat tussen de presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden stond op voorhand buiten kijf. Zowel de Republikeinse vicepresident Mike Pence als zijn tegenstander, de Democratische senator Kamala Harris, staan bekend om hun kalme houding en welbespraaktheid. Er wordt heel wat aandacht gevestigd op beide kandidaten omdat ze worden gezien als dé kandidaten voor de volgende presidentsverkiezingen in 2024.

Wie is vicepresident Mike Pence?

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Vicepresident Mike Pence (61) staat bekend als een zeer conservatieve en loyale man. Pence is geboren en getogen in een Democratische en Iers-katholieke familie in een stadje buiten Indianapolis (Indiana) en zet religie op de eerste plaats. Hij is ook niet schuw van controversiële uitspraken rond abortus en het homohuwelijk.

Ik ben christen, conservatief en Republikein. In die volgorde

Republikeinse vicepresident Mike Pence

Zo heeft hij al openlijk antidiscriminatiewetten aangevochten die de rechten van de LGBTQ-gemeenschap beschermen. Ook in het leger zou de gemeenschap niet tot hun recht komen. "Homoseksualiteit is incompatibel met de militaire dienst", aldus Pence.

Vrouwen in het leger is volgens hem ook geen goed plan. Zo stelde hij zich in een opiniestuk heel sceptisch op tegen de Disney-film "Mulan", waarin een vrouwelijk personage zich in het leger integreert. "Vrouwen in het leger, slecht idee", zei Pence.

Pence wil vooral de christelijke waarden van de Amerikaan beschermen. Hij is tegen abortus en vindt dat het huwelijk tussen man en vrouw "indien nodig grondwettelijk beschermd moet worden".

Vicepresident Mike Pence en zijn vrouw Karen op weg naar het vicepresidentieel debat in de staat Utah.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Al van jongs af aan toont Pence politieke interesse. Zo was hij grote fan van voormalig president John F. Kennedy. Tijdens zijn studies verandert hij van politieke strekking en wordt hij lid van de Marion County Republican Party. 

Begin jaren 90 doet Pence tevergeefs een poging naar een zetel in het Amerikaanse Congres. Na twee mislukte pogingen begint hij een eigen radiotalkshow en weet hij heel wat mensen te overtuigen met zijn conservatieve uitspraken. In 2000 blaast hij weer leven in zijn politieke carrière en weet hij een zitje in het Congres te bemachtigen.

Trouw achter Trump

Elf jaar later keert hij terug naar zijn thuisstaat Indiana om er gouverneur te worden waar hij zich inzet voor het behoud van christelijke tradities. Na vijf jaar keert hij opnieuw terug naar het politieke hart van Washington D.C. om als running mate van Donald Trump aan de slag te gaan.

Als vicepresident wordt hij gekenmerkt door zijn loyaliteit aan president Trump. Ook hier komt zijn religieuze achtergrond kijken want hij gaat uit van het evangelisch principe "dienend leiderschap". Hij stelt zich vaak op als bemiddelaar tussen president Trump en de media, en weet zich altijd volledig te scharen achter de standpunten van zijn president.

Kortom, vicepresident Mike Pence is een ideale kandidaat voor de Republikeinen om de meer conservatieve christenen naar de stembus te krijgen. In tegenstelling tot president Trump zorgt Pence voor een ietwat meer gematigde en kalme stem uit het Witte Huis.

Wie is senator Kamala Harris?

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Aan de overkant van het debatpodium zal de Democratische uitdager van Pence, senator Kamala Harris (55), verschijnen. Enkele maanden nadat haar eigen presidentscampagne in het water was gevallen, kan de senator van Californië toch nog kans maken op een plaats in het Witte Huis.

Kamala Harris maakte zich populair onder de zwarte bevolking van de VS dankzij haar Indiase en Jamaicaanse achtergrond. Opkomen voor mensenrechten heeft ze van haar moeder, zij was namelijk activiste. 

Ik ben opgevoed tot een onafhankelijke vrouw, niet tot een slachtoffer van iets

Senator Kamala Harris

Harris kwam niets te kort, haar beide ouders hadden een wetenschappelijke carrière en doceerden aan universiteiten. Ondanks dat Harris' moeder haar opvoedde met haar Indiase achtergrond en ze vaak op bezoek ging in India, heeft Harris heel wat van de zwarte cultuur opgenomen toen ze opgroeide in Oakland (Californië).

Net niet progressief genoeg

Voor ze senator werd in 2017 was Harris de eerste zwarte en vrouwelijke procureur-generaal van Californië. Ze was bekend als een harde vrouw en schopte al eens tegen de schenen van heel wat progressieve Democraten. Zo zou ze niet progressief genoeg zijn in standpunten rond politie­hervormingen en de doodstraf. In 2014 ging ze nog in beroep tegen een juridische uitspraak die de doodstraf "ongrondwettelijk" noemt. 

De keuze van presidentskandidaat Joe Biden voor Kamala Harris als running mate was zeer strategisch. Ze zorgt voor vuur in de Democratische kiescampagne en wordt gezien als een soort 'pitbull' naast de ietwat slome en oudere Biden. Net als Biden staat ze bekend om haar pragmatische aanpak en staat ze open voor compromis.

Senator Kamala Harris en Democratische presidentskandidaat Joe Biden.
AP

Op enkele vlakken is Harris wel progressiever dan centrumfiguur Biden. Zo staat ze achter gratis gezondheidszorg en wil ze het gebruik van marihuana legaliseren. En ook over vrouwenrechten en armoede heeft ze een progressievere mening. 

Gerechtigheid is voor Harris nog steeds van groot belang. Via Twitter heeft ze onder andere opgeroepen tot de veroordeling van de politieagenten die de zwarte verpleegkundige Breonna Taylor hebben doodgeschoten in haar huis. 

Kamala Harris heeft al vaker gezegd dat haar identiteit ervoor zal zorgen dat ze de geknipte persoon is om de belangen van de verschillende minderheidsgroepen rechtstreeks vanuit het Witte Huis te behartigen.

Meest gelezen