belga

Randgemeenten rond Brussels Gewest vrezen toeloop nu cafés daar dichtgaan

De burgemeesters van de randgemeenten rond Brussel vrezen dat Brusselse cafébezoekers naar hun gemeente zullen afzakken, nu de cafés in Brussel dichtgaan voor een maand. Onder meer de burgemeesters van Dilbeek en Vilvoorde bekijken welke maatregelen ze kunnen nemen. 

Vanaf morgen moeten de cafés in Brussel een maand lang dicht om de coronabesmettingen tegen te gaan. De kans bestaat dat de Brusselse cafébezoekers massaal gaan afzakken naar de randgemeenten zoals Dilbeek en Vilvoorde. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Bij toename van Brusselse cafébezoekers moeten we maatregelen overwegen

De burgemeester van Dilbeek Willy Segers is bezorgd, want Dilbeek grenst aan Molenbeek en Anderlecht. "Wij gaan meer politietoezicht houden om alles beter in kaart te kunnen brengen. We weten ook dat er een tiental horecazaken in Dilbeek zijn waar regelmatig een Brussels publiek zit. Dus die uitbaters gaan we ook aanspreken zodat zij ons op de hoogte kunnen houden. En wij hopen ook op steun van de aangrenzende Brusselse politiezones om de grensgebieden mee in de gaten te houden. Het is niet de bedoeling om de horeca in Dilbeek te sluiten, maar als blijkt dat er overlast is door een toename van cafébezoekers vanuit Brussel, dan moeten we toch overwegen om maatregelen te nemen."

Het zijn moeilijke beslissingen want het gaat over de broodwinning van mensen

In Vilvoorde zijn de besmettingscijfers ongeveer gelijk aan de cijfers in het Brussels Gewest. Burgemeester Hans Bonte roept morgen de veiligheidscel van de stad bijeen om te bekijken welke maatregelen de stad kan nemen. "Het zal wikken en wegen zijn", zegt Bonte. "Want het gaat over een sector die de voorbije maanden al veel zwarte sneeuw heeft gezien. Het zijn moeilijke beslissingen omdat het gaat over de broodwinning van mensen. Als Vilvoorde zou beslissen om ook de cafés te sluiten, dan bestaat de kans dat het effect van het "horecatoerisme" zich verplaatst naar andere buurgemeenten zoals Machelen, Zaventem en Grimbergen. Dus ik wil daarover samenzitten met een aantal buurgemeenten en met de gouverneur." 

Morgen is er een overleg gepland tussen de gouverneur van Vlaams-Brabant en de burgemeesters van de rand. 

Meest gelezen