Dok Gent

"Interimkantoor" voor vluchtelingen en asielzoekers in Gent krijgt subsidie: "Nieuwkomers leren taal en cultuur kennen"

De Gentse organisatie Refu Interim is door de Vlaamse overheid erkend en krijgt een subsidie voor hun werk met asielzoekers en vluchtelingen. De organisatie werkt als interimkantoor maar biedt enkel vrijwilligerswerk aan. Nieuwkomers kunnen via een engagement een netwerk uitbouwen en zo later makkelijker zelf aan een job raken. 

Refu Interim bestaat 4 jaar en is opgestart in Gent. Intussen zijn er 7 kantoren in Oost en West-Vlaanderen.  Refu Interim begon als een project tijdens de Gentse Feesten. De pleinorganisator CirQ werkte er rond asiel en migratie en besloot zelf asielzoekers en vluchtelingen in te zetten als vrijwilliger. Het project bleek zo'n groot succes dat de organisator er mee doorging, ook na de Feesten. Refu Interim zoekt sindsdien samen met nieuwkomers vrijwilligerswerk in de sociale of culturele sector.  Door dat werk leren ze sneller Nederlands en bouwen ze een netwerk uit. Zo raken ze later makkelijker zelf aan het werk. 

Het was een zot idee en werd een zotte rit. Het is heel mooi werk!

Farah Laporte, coördinator Refu Interim

"We zijn gestart in Gent, een jaar later volgde  al Oostende, en nog een jaar later werkten we ook al in Kortrijk, Sint-Niklaas en Lokeren. We zijn geen echt interimkantoor, maar we werken wel op die manier", zegt Farah Laporte van Refu Interim.

"Heel wat nieuwkomers willen graag helpen en iets betekenen"

"De nieuwkomers die zich bij ons aanmelden, doen dat om te helpen. Ze willen tegelijk Nederlands oefenen en een netwerk opbouwen. Niet alleen een sociaal netwerk, maar ook een professioneel netwerk. Dus we kijken samen waarvrijwilligerswerk is en waar er mogelijkheid is om door te stromen naar werk. Soms lukt dat. in enkele gevallen leren ze tijdens het vrijwilligerswerk ook mensen kennen die hen dan weer verder helpen aan een job", legt Laporte uit. 

Meer kansen door Vlaamse erkenning

Refu Interim heeft een erkenning gekregen van Vlaanderen en een subsidie tot 2025. Daardoor kan het structureel groeien, en nog meer mensen helpen. Momenteel is er wel veel minder werk door de coronacrisis, maar ze zoeken andere activiteiten. “Bedrijfsbezoeken bijvoorbeeld brengen nieuwkomers ook in contact met mogelijke werkgevers,” zegt Farah, “en een netwerk geeft de nieuwkomers echt wel vleugels!”

Al meer dan 1.000 vrijwilligers

Al meer dan 1.300 vluchtelingen en asielzoekers hebben zich aangemeld voor vrijwilligerswerk. Alia Abo Ismaël kwam 2,5 jaar geleden vanuit Syrië naar Gent. Via Refu Interim werkte ze het voorbije anderhalf jaar als vrijwilliger onder meer in Vooruit en NT Gent aan de bar. 

Ik voel me nu veel beter, en studeer nu

Alia Abo Ismaël, vrijwilliger via Refu Interim

“Ik heb mensen leren kennen, en het Nederlands kunnen oefenen. Mijn taal is nu al veel beter. Het is echt heel belangrijk, want als je hier in België aankomt, ken je niets of niemand, en door Refu Interim en het vrijwilligerswerk heb ik heel veel bijgeleerd. Ik zou het alle nieuwkomers aanraden. Ik ben intussen ook aan het studeren. Als ik mijn diploma toch niet zou halen, dan kan ik nog cocktails maken. Daar heb ik intussen ervaring mee als vrijwillige bartender”, lacht Ismaël nog. 

Meest gelezen