foto Peter Hilz (C)

Ruim 80 banen bedreigd bij Antwerpse vestigingen van oliebedrijf ExxonMobil

In de drie Antwerpse vestigingen van oliebedrijf ExxonMobil zijn 60 tot 80 banen bedreigd. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Het Amerikaanse bedrijf heeft al langer problemen. Voor de vakbonden zijn naakte ontslagen geen optie. "Er moet een mogelijkheid zijn om mensen te verschuiven", zegt Levi Sollie van de socialistische vakbond BBTK. 

Tegen het einde van 2021 wil het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil in totaal zo’n 320 jobs schrappen in België. Het bedrijf heeft onder meer vestigingen in de Antwerpse haven, in Zwijndrecht en in Meerhout. In die Antwerpse vestigingen zijn 60 tot 80 banen bedreigd. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. 

Naakte ontslagen zijn onbespreekbaar. Er moeten andere mogelijkheden zijn. 

Levi Sollie, socialistische vakbond BBTK

ExxonMobil heeft al langer problemen en moet nu besparen, net zoals enkele jaren geleden. Dat zou door de coronacrisis komen, maar ook doordat de oliesector op lange termijn steeds meer verliezen lijdt. De vakbonden beschouwen die problemen als relatief. "Vorig jaar heeft het bedrijf nog 14,8 miljard euro aan dividenden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Zouden die minder bedragen hebben, dan was deze besparingsoefening nu niet nodig", zegt Levi Sollie van de socialistische vakbond BBTK.  

Naakte ontslagen zijn voor de vakbonden dan ook geen optie. "Dat is onbespreekbaar. Er moet een mogelijkheid zijn om mensen te verschuiven of om mensen in brugpensioen te stellen." De komende weken zullen de vakbonden met de ondernemingsraden van de Antwerpse vestigingen bekijken hoe groot het probleem is en hoe dat eventueel opgelost kan worden.

Meest gelezen