Tips om mensen veilig thuis te ontvangen die niet tot je nauwe contacten behoren

Vanaf vrijdag mogen we maximaal vier bezoekers bij ons thuis uitnodigen. Dat kunnen ook mensen zijn die niet tot onze nauwe contacten behoren. Om dat bezoek veilig te laten verlopen, heeft het wetenschappelijk instituut Sciensano vandaag enkele tips gegeven. "We kunnen elkaar bezoeken, maar doe dat veilig met afstand en mondmasker", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Zo kunnen we er toch nog een warme, gezellige en gezonde winter van maken."

Als je thuis mensen uitnodigt die niet tot je nauwe contacten behoren, pas je best de regels toe die ook in restaurants gelden, zegt Steven Van Gucht. Hoe gaat dat dan in zijn werk? 

Geen bezoek

Ga niet op bezoek of nodig niemand uit als je je verkouden of grieperig voelt of als je een hoogrisicocontact hebt gehad en in quarantaine zit.

Uitnodiging

Maak vooraf goede afspraken met je gasten. Overloop de huisregels of zet ze op je uitnodiging. Herinner je gasten eraan dat ze hun mondmasker niet mogen vergeten.

Ontvangst

Bij de ontvangst draagt iedereen een mondmasker. Begroet elkaar vanop afstand. Anderhalve meter blijft de norm, zowel binnen als buiten. Geef geen hand, knuffel of kus aan elkaar. Je kunt wel een elleboog of een voet geven of een buiging maken.

Iedereen doet best zijn of haar eigen jas uit. Geef elke gast een vaste zitplaats, bijvoorbeeld in de zetel of aan de tafel en zorg dat er anderhalve meter afstand is tussen de gasten. Die afstand geldt natuurlijk niet voor mensen uit hetzelfde huishouden of voor mensen die nauwe contacten zijn van elkaar. Gasten gaan onmiddellijk naar de hun toegewezen plaats en hangen beter niet rond in huis.

Aan tafel

Zet je masker pas af als je neerzit op je plaats. Stop het dan weg in een doos of een enveloppe. Zo'n doos of enveloppe kan ook voorzien worden door de gastheer of gastvrouw. Laat het masker zeker niet rondslingeren op de tafel. Ontsmet je handen als je je masker hebt afgezet.

De gastheer of gastvrouw zet best een flesje met alcoholgel op tafel. Ook in de inkomruimte en toiletruimte kan alcoholgel gezet worden.

De persoon die de gasten bedient, draagt best een mondmasker en wast zijn of haar handen voor het opdienen. 

Buffetten en gemeenschappelijke schotels worden afgeraden. Je voorziet beter voor elke gast een afzonderlijk potje, bijvoorbeeld met chips of nootjes, of een afzonderlijk bord waar het eten al opgeschept is. Markeer de glazen zodat iedereen makkelijk zijn of haar glas kan herkennen. Gebruik wegwerpservetten. Als je toch stoffen servetten gebruikt, was ze dan nadien op minimum 60 graden.

Als gast blijf je best zoveel mogelijk op je plaats zitten. Help dus ook niet mee bij het afruimen. 

Omgeving

Zorg ervoor dat er niet te veel omgevingsgeluid is. Zet de muziek niet te luid. We produceren meer druppels als we luid praten, roepen of zingen. Dan verhoogt het risico op besmetting.

Het is nog altijd veiliger om mensen buiten te ontvangen dan binnen. Maar nu het kouder wordt, is dat niet zo evident. Het is erg belangrijk om de binnenruimtes goed te ventileren. Zet bijvoorbeeld twee ramen die tegenover elkaar staan in kiepstand, maar vermijd tocht.

Toiletbezoek

Zet je mondmasker weer op als je naar het toilet moet gaan. Was of ontsmet je handen na het toiletbezoek. De gastheer of gastvrouw zet dus best een zeeppompje of een flesje met alcoholgel in het toilet en wegwerphanddoeken.

Bij het doorspoelen laat je het WC-deksel naar beneden. Daarna laat je de toiletruimte goed verluchten.

Contactgegevens

Hou de contactgegevens bij van de gasten. Als het nodig is, kun je ze doorgeven aan de contactopspoorders.

Meest gelezen