Hussein Hassan Mustafah, (midden), Mohamed Ahmed Abdi, (R)
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Twee mannen schuldig bevonden aan aanslag op winkelcentrum in Kenia

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn twee mannen schuldig bevonden op het proces over de aanslag op het winkelcentrum Westgate zeven jaar geleden. Ze zijn veroordeeld voor "complotvorming" bij terroristische feiten en "steun" aan de daders die de aanslag uitvoerden. Een derde werd vrijgesproken. Bij de aanslag vielen 67 doden.

De rechter vond dat Mohamed Ahmed Abdi en Hussein Hassan Mustafa schuldig waren en steun hebben verleend aan de terreurdaad waarbij 67 mensen om het leven kwamen in september 2013. Volgens de rechter is het bewezen dat de twee hebben "samengezworen" om de aanslag voor te bereiden met de vier daders. Een derde beklaagde werd vrijgesproken.

De aanslag werd opgeëist door de Somalische radicale islamisten van Al-Shabaab, een groepering gelinkt aan Al-Qaida.

De twee zouden gedurende de aanslag permanent in contact hebben gestaan met de daders. Ze zouden de daders zo hebben geholpen. Of ze materiële steun hebben verleend, kon niet bewezen worden.

Aanslag zeven jaar geleden

Op zaterdag 21 september 2013 vielen vier mannen het winkelcentrum Westgate binnen in de Keniaanse hoofdstad. Ze gooiden met granaten en schoten in het wilde weg op handelaars en klanten in het luxueuze winkelcentrum. Nadien verschansten ze zich in het gebouw.

De veiligheidsdiensten konden de aanslag pas na vier dagen beëindigen. Toen ze eindelijk in het winkelcentrum konden, vonden ze de levenloze lichamen van de vier daders.

Op 22 oktober zal de rechter de straf van de twee Kenianen bepalen, de mannen riskeren tot 20 jaar cel.

Abdullah Omar,, onschuldig bevonden
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen