Aiki Photography

Toekomstige trend in het wielrennen? Student-ondernemers ontwikkelen wielerbroek die niet kan scheuren

Vier jonge ingenieursstudenten aan de Universiteit Antwerpen hebben een nieuwe wielerbroek ontwikkeld die bescherming moet bieden tegen schrammen en schaafwonden. Door een extra beschermlaag kan de broek niet scheuren en vangt ze de zware impact van een val op. "Door het lichte materiaal kan de wielrenner nog steeds comfortabel rondrijden", vertelt Luka Šeparović (23) uit Geel in "Start Je Dag" bij Radio 2 Antwerpen. 

Wielrenners kunnen vast en zeker beamen dat een valpartij maar al te vaak eindigt in allerlei schrammen en schaafwonden. Het is een risico dat onlosmakelijk verbonden is aan de sport. Al bewezen vier jonge ingenieursstudenten aan de Universiteit Antwerpen dat het ook anders kan. Ze vonden een oplossing die de schrammen moet voorkomen, zo bericht Het Laatste Nieuws. 

Bescherming en comfort

Student-ondernemers Jarrid Janssens (23) uit Melsele, Benjamin Stuer (23) uit Verrebroek, Joren Vervoort (27) uit Baarle-Hertog en Luka Šeparović (23) uit Geel ontwikkelden een wielerbroek die niet kan scheuren en extra bescherming biedt tegen de impact van een val. De zogenoemde "Velusta PROTEC I" kan verwondingen niet volledig uitsluiten, maar zou schaafwonden wel tot een minimum beperken. 

(Lees voort onder de foto)

Van links naar rechts: Luka Šeparović , Benjamin Stuer, Jarrid Janssens, Joren Vervoort

De wielerbroek is voorzien van bescherming aan de zijkanten die bestaat uit verschillende lagen. "Maar de broek is daardoor niet veel dikker of zwaarder", vertelt Luka in "Start Je Dag" bij Radio 2 Antwerpen.  De beschermlaag is amper 4 millimeter dik. "We hebben een zo licht mogelijk materiaal gebruikt, zo kan de wielrenner zo comfortabel mogelijk kan rondrijden." 

Crowdfunding

Voorlopig konden de vrienden nog geen professionele wielerploegen overtuigen, die zijn dan ook verbonden aan vaste contracten. Wel was een crowdfunding voor de wielerbroek alvast een succes. De ontwikkelaars konden voldoende geld inzamelen om de broek te produceren en binnenkort te verkopen. Het volgende doel is nu in zicht. "Nu zamelen we geld in voor onze beschermende t-shirts. Daar hebben we nog 10.000 euro voor nodig", besluit Luka. 

Meest gelezen