Brusselse en Waalse regering in quarantaine: Sven Gatz (Open VLD) en Valérie De Bue (MR) testen positief op corona

De Brusselse regering gaat in quarantaine. Minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) heeft positief getest op het coronavirus. Eerder vandaag raakte ook al bekend dat de Waalse regering in quarantaine gaat. Daar testte de Waalse minister van Toerisme en Bestuurszaken Valérie De Bue (MR) positief.  

De ministers van de Brusselse regering gaan preventief in quarantaine nadat Gatz (Open VLD) positief heeft getest op het coronavirus. De Brusselse regeringsleden met wie minister Gatz tijdens de ministerraad op donderdag 1 oktober in contact kwam, laten zich testen en schrappen voorlopig hun officiële activiteiten. Enkel Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van Milieu en Gezondheid, zou niet in quarantaine moeten, net als staatssecretaris Ben Hamou, die met zwangerschapsverlof is.

"De minister vertoont milde symptomen van het virus en zal zoals verplicht is twee weken in quarantaine gaan. Hij blijft digitaal en vanop afstand werken", vertelt woordvoerster Eva Vanhengel. De kabinetsmedewerkers met wie de minister meer dan vijftien minuten in nauw contact is gekomen, zullen zich allemaal laten testen en gaan ook in quarantaine.

In “De wereld vandaag” op Radio 1 gaf Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) nog enige toelichting bij de quarantaine van de Brusselse regering: “Enkel minister Gatz is momenteel positief getest. (…) De laatste keer dat we elkaar gezien hebben, was vorige week donderdag. Dus wij moeten nu ook de regels respecteren.”

Volgens Elke Van den Brandt is minister Gatz voorlopig de enige Brusselse minister met symptomen, maar de Brusselse ministers moeten zich uiteraard laten testen voor ze hun quarantaine kunnen verlaten. 

Waalse regering

Ook de ministers van de Waalse regering, onder wie voormalig premier Elio Di Rupo (PS), gaan preventief in quarantaine. Daar testte De Bue positief op het coronavirus. Ze verkeert in goede gezondheid en zet haar werk verder vanop afstand. 

De andere ministers worden vandaag nog getest uit voorzorg. Morgen vond er normaal een samenkomst van de regering plaats, maar dat zal nu via videoconferentie plaatsvinden. 

Het contact met de andere ministers dateert al van vrijdag, toen Christophe Collignon de eed aflegde als minister in het Waals parlement. 

Valérie De Bue (MR)

De Bue werd maandag al getest en kreeg vanochtend haar resultaten. Voorlopig moet er nog niemand binnen de MR in quarantaine. Omdat ze zondag al symptomen vertoonde, nam ze uit voorzorg geen deel aan het partijbureau over Georges-Louiz Bouchez op maandag. Daar werd beslist of die laatste partijvoorzitter kon blijven.

Bouchez kwam onder vuur te liggen nadat hij Denis Ducarme (MR) Waals minister wou maken ten koste van - uitgerekend - De Bue. Binnen de partij kon die beslissing op veel protest rekenen. Uiteindelijk is de beslissing niet doorgegaan omdat de regering niet meer zou voldoen aan de genderquota. Die zegt dat de Waalse regering uit minstens een derde vrouwen moet bestaan. 

Bouchez wenst De Bue alvast veel beterschap. 

Meest gelezen