Nieuw zonnepanelenpark Brabanthal Leuven: "Voor 70 procent energie zelf verbruiken" 

De Brabanthal in Leuven heeft 788 zonnepanelen geplaatst. Hiermee zal ze 70 procent van de door de zonnepanelen opgewekte energie zelf verbruiken, en haar jaarlijkse energiekosten aan elektriciteit zullen met meer dan 30 procent dalen. 

Het nieuwe zonnepanelenpark bevindt zich in een open veld naast de Brabanthal, en niet op het dak zoals het oorspronkelijk wel de bedoeling was: "Het leek inderdaad een logische keuze en dat hebben we door het studiebureau ook laten bekijken, maar het dak leek niet sterk genoeg om er een ganse serie zonnepanelen bovenop te leggen", zegt voorzitter Erik Jacquemyn: "Het dak op zich is wel stevig genoeg want er kunnen veel licht- en geluidsinstallaties aangehangen worden, en er kan zelfs nog een halve meter sneeuw bovenop. Maar in het begin van de jaren 90 is er nooit bij stilgestaan dat er ook nog zonnepanelen op gelegd zouden worden."

Kosten zakken met 30 procent

Het zonnepanelenpark lijkt een goeie zet want op jaarbasis produceren de panelen heel wat elektriciteit: "We komen op jaarbasis op een totale verbruik van 85 gezinnen, dat is zo'n 280 Megawatt uur die op jaarbasis gebruikt kan worden". De Brabanthal zelf zal zo'n 70 procent van die productie zelf gebruiken: "We zouden zo'n 100 procent pas kunnen gebruiken als we het ganse jaar door, elke dag, continu bezet waren. Maar we zitten met piekverbruiken en die vallen meestal 's avonds. Vandaar dat er een optimalisatie berekend is", gaat Jacquemyn verder.

Met het zonnepanelenpark zal de Brabanthal haar jaarlijkse energiekosten aan elektriciteit met meer dan 30 procent kunnen doen zakken.

Meest gelezen