25 jaar geleden: "Eerst werd "Het busje komt zo" meegezongen, daarna slingerde men bierglazen naar ons hoofd"

Wachten op de methadonbus, om er uiteindelijk door omvergereden te worden. 25 jaar geleden werd er best hard gelachen met de clou van de ietwat lullige meezinger "Het busje komt zo" van het Nederlandse duo Höllenboer. Höllenboer  - bijnaam voor 'boer op een heuvel' - bestond uit zanger en tekstschrijver Gerard Oosterlaar en gitarist/componist Bas van den Toren, beiden uit Salland, in de provincie Overijssel. Na Nederland ging ook in Vlaanderen het plaatje vanaf midden oktober 1995 gretig over de toonbanken. Met als conclusie dat het nummer uiteindelijk nog het best omschreven werd als "Weird Hit Wonder", want vooral "lekker simpel en overdreven lullig gerijmd", volgens de Nederlandse tv-zender VPRO althans.

"Het busje komt zo" was een liedje over twee verslaafden die op de methadonbus - methadon was een door de Nederlandse staat verstrekt alternatief voor heroïneverslaafden - wachten die maar niet komt opdagen en dan tegen elkaar zeggen: "Het busje komt zo". Als de bus uiteindelijk wel komt opdagen, worden ze er door onoplettendheid door omvergereden. Het tragische einde droeg zeker bij tot het succes van het lied, vooral omdat het zo verrassend was.

Oosterlaar: "Ik werkte destijds bij de methadonverstrekking in Deventer, en in die tijd speelde de discussie om alle gebruikersruimtes in de regio te vervangen door één rijdende bus. Ik vond dat een slecht idee. Dan staan die mensen daar langs de weg te wachten." (3 voor 12, april 2020)

"Op een gegeven moment werd me gevraagd om een liedje of sketch te schrijven voor een congres van hulpverleners en dokters in de verslavingszorg. Bas en ik zijn er een kwartiertje mee bezig geweest. Toen heb ik het liedje op dat congres gespeeld. Mensen vonden het heel leuk, en sommigen vielen zelfs van hun stoel van het lachen. Ik vertelde dat aan Bas na afloop en die zei: "ik vind het ook een leuk liedje, misschien moeten we het opnemen voor onze cd."" (3 voor 12)

"Een aantal verslaafden met wie ik destijds werkte vond dat ik over hun ruggen geld verdiende en zij recht hadden op een deel van de opbrengst. Ook sommige familieleden van verslaafden waren er niet blij mee.'" (Eindhovens Dagblad, juli 2020)

Een niemendalletje, muzikaal niet zo interessant en met een eenvoudige tekst

"Er waren mensen die het een schandaal vonden. Dominee Visser uit Rotterdam bijvoorbeeld, een man die verslaafden onderdak bood in de Pauluskerk, vond dat wij succes hadden over de ruggen van verslaafden. Ik antwoordde destijds: "Wat jij doet met de bijbel, doe ik met humor. We willen hetzelfde: de wereld beter maken voor verslaafden."" (3 voor 12)

""Het busje komt zo" is een niemendalletje, muzikaal niet zo interessant en met een eenvoudige tekst. We hebben een repertoire van 150 andere nummers die we liever spelen." (De Telegraaf, november 2017)

Van den Toren: "Af en toe denk ik: "Hadden we dat ding maar nooit uitgebracht."" (Het Belang van Limburg, december 1995)

Oosterlaar: "Bij Ajax-Grasshoppers stond in het contract dat we het twee keer achter elkaar moesten spelen. Bij de tweede keer werden we massaal uitgefloten. Terecht." (NRC, december 1995)

"Het raarste optreden was in het Olympisch Stadion, bij een Champions League-wedstrijd van Ajax. Voor ons hadden de Sjonnies al opgetreden. Ze zeiden tegen ons: "Doe maar twee keer "Busje Komt Zo"." Weten jullie het zeker? De eerste keer vonden mensen het prachtig. 30.000 mensen zongen mee: "Busje komt zo, busje komt zo." Maar de tweede keer was het hele stadion het zat. Diezelfde 30.000 man begon ons uit te fluiten. In drie minuten gingen we van op handen gedragen naar weggehoond." (3 voor 12)

"Er stonden na enkele maanden nog optredens gepland terwijl het succes al voorbij was. Toen moesten we met gevaar voor eigen leven toch zingen. We kregen de bierglazen naar ons hoofd geslingerd. Nee, dat was niet leuk meer." (Het Belang van Limburg, december 2000)

"Dat "Het busje komt zo" uitgeroepen is tot meest irritante Nederlandse nummer 1-hit, wij ervaren het zelf ook als irritant. Een keer is leuk, de tweede keer misschien ook nog wel. Maar daarna... Oh, verschrikkelijk!" (Radiozender 100% NL, januari 2014)

""Het busje komt zo" zal ons het hele leven blijven achtervolgen. Maar goed… Dan hadden we het maar niet moeten uitbrengen." (RTV Oost, april 1997)

Höllenboer treedt nog altijd op, momenteel als trio ("We treden op in de driehoek Assen-Arnhem-Apeldoorn, daarbuiten heeft het geen zin, want daar verstaan ze ons toch niet.", zie foto hierboven) Toch blijft "Het busje komt zo" een van de opvallendste hits uit 1995, met in Vlaanderen een 2e plaats als hoogste notering en vanaf oktober 1995 ruim 4 maanden lang in de hitparade terug te vinden. De begeleidende videoclip zou slechts 300 gulden (135 euro) gekost hebben: 

Meest gelezen