"Fat Bear Week" in Alaska: En de dikste beer is... 747! "Hij bedankt de zalm en de kleine beertjes"

De winnaar van de jaarlijkse "Fat Bear Week" van het Katmai National Park in de Amerikaanse staat Alaska is bekend. Beer "Earl of Avoirdupois" oftewel "747" mag de kroon op zijn hoofd zetten. In een afvalrace (pun not intended) op Facebook kreeg hij uiteindelijk de meeste stemmen. "Hij bedankt de zalm, de rivier en de kleine beertjes", zeggen de parkrangers. De dikkeberenwedstrijd lijkt een frivool spelletje, maar er zit ook meer achter.  

Bruine beren zijn een van de langste winterslapers. Hun winterrust kan tot een half jaar duren, pakweg van oktober tot juni. Al die tijd eten ze niet, dus moeten ze de rest van de wakkere tijd hun buik zo goed en zo letterlijk mogelijk rond eten. Hoe hoger het gewicht waarmee ze de winterslaap in gaan, hoe groter de kans dat ze die overleven, én het vroege paarseizoen in de lente.

Oktober is doorgaans de maand waarop de beren op hun dikst staan, en dat inspireerde het Katmai National Park and Preserve in Alaska tot een jaarlijkse Fat Bear Week, oftewel, een wedstrijdje "wie wordt de dikste beer". Uit hun populatie van 2.200 bruine beren selecteren de rangers 12 exemplaren die in voorrondes tegen elkaar uitgespeeld worden. Mensen kunnen via sociale media voor- en nafoto's vergelijken en stemmen, tot er uiteindelijk één beer overblijft die het spreekwoordelijke kroontje op zijn hoofd mag zetten.

En dat kroontje gaat dit jaar naar "Earl of Avoirdupois", een imposante mannetjesbeer die deel uitmaakt van de Brooks River bears, een groep beren die zich ophoudt in de buurt van de gelijknamige, zalmrijke rivier die door het park stroomt. Hoe imposant blijkt ook uit zijn bijnaam: "747", naar de gelijknamige jumbojet.

Katmai National Park

"Hij bedankt de zalm, de rivier en de kleine beertjes"

"Sinds 2004 is 747 uitgegroeid tot misschien wel de grootste en zwaarste beer aan Brooks River", schrijven de rangers. "Desondanks was dit nog maar zijn eerste Fat Bear-kampioenschap. Hij ging vol voor zijn gewicht dit jaar en zag er in juli al uit alsof hij de winter makkelijk door zou komen. Toch at hij nog door totdat hij eind september met zijn buik over de grond sleepte. Toen we hem vroegen wat hij nu van plan was, keek hij ons alleen maar aan en wandelde hij naar de Jacuzzi aan Brooks River, een van zijn favorietje visplekken."

Op Facebook laten de rangers ook nog weten dat 747 de zalm in de rivier bedankt voor zijn hoge vetgehalte, het heldere koude water van Brooks River om een fantasische gastheer te zijn, en alle kleine beertjes die hij opzij duwde om zich toegang te verschaffen tot de beste visplek van allemaal."

Naast eeuwige roem wint 747 ook een grotere kans om de winterslaap en het daarop volgende paarseizoen te overleven. Tijdens de winterslaap kunnen de dieren tot maar liefst een derde van hun gewicht kwijtspelen. Ze hebben dus wel wat reserve nodig, want de dikste beren komen in het voorjaar het gezondst weer tevoorschijn.

Hun wakkere tijd spenderen ze dan ook aan schransen en schrokken. Ze belanden in een fase die ook wel "hyperfagie" genoemd wordt, waarin ze een drang hebben om non-stop te eten. Voor een volwassen mannetjesbeer kan dat neerkomen op een gewichtstoename van 180 tot 225 kilogram in enkele maanden tijd. Tegen de tijd dat de winterslaap start, zullen sommige beren meer dan 450 tot 550 kilogram wegen.

747 ging vol voor zijn gewicht dit jaar en zag er in juli al uit alsof hij de winter makkelijk door zou komen.

Parkrangers

Meer dan een ludiek spelletje

De Fat Bear Week lijkt slechts een ludiek spelletje, maar er zit meer achter. De rangers willen nieuwe interesse voor natuurbehoud opwekken in tijden van sociale media. Niet toevallig kan je al sinds 2012 beren in het park volgen via Bear Cam, een webcam die livebeelden streamt. De Bear Cam heeft duizenden fans over de hele wereld.

Zowel de parkwachters en als het gewone publiek leren de beren heel goed kennen, hun persoonlijkheid, hun uiterlijk en zelfs hun gewoontes. "Ook mensen die nog nooit in ons park geweest zijn, die er misschien nooit zullen komen, bouwen een band op met de beren. Als er natuurbehoudskwesties opduiken, kan je op die mensen rekenen om voor ons op te komen", zeggen de parkwachters.

Kijk en vergelijk: 747 bij het begin van het seizoen en erna:

Katmai National Park

Meest gelezen