Guido Vanden Noortgate

Koppel 80-plussers zwemt straks zijn 2 miljoenste meter: “Pas beginnen te zwemmen na zwaar verkeersongeluk”

Een koppel 80-plussers uit Wetteren zal deze namiddag in zwembad De Warande zijn 2 miljoenste meter afleggen. Dat is de afstand van Wetteren naar de Côte d’Azur en terug. “Echt straf dat ze dit doen”, vertelt een vriend. “Ze begonnen met zwemmen toen ze moesten revalideren na een zwaar verkeersongeluk. Nu zijn het de sportiefste senioren die ik ken.”

In de jaren ’60 raakten Laura Dhondt (81) en René Drique (83) betrokken bij een zwaar verkeersongeval in Melle. “Ze werden overreden door een vrachtwagen die achteruit bolde en ze werden met levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht”, vertelt vriend en buurman Guido Vanden Noortgate  bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Zo is het eigenlijk allemaal begonnen. Die mensen hebben al het een en het ander meegemaakt, maar blijven altijd doorgaan.” 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Al zwemmend revalideren

“Men vreesde voor het ergste”, gaat Vanden Noortgate verder. “Ze kwamen er toch door. René mocht als eerste de kliniek verlaten en toen zijn vrouw een tijdje later uit het ziekenhuis werd ontslagen, kreeg ze de raad van de dokters om te gaan zwemmen. Ze zijn er meteen ingevlogen, en na al die jaren hebben ze er intussen bijna 2 miljoen meter opzitten. Dat is de afstand van de Côte d’Azur naar Wetteren en terug.”

Sportieve buren

Laura en René willen zelf niets zeggen over de straffe zwemprestatie die ze zo meteen gaan afleggen, maar ze kijken wel uit naar de mijlpaal van 2 miljoen meter (of 2.000 kilometer). “Normaal zouden ze hun 2 miljoenste meter al zwemmen in april, maar door de coronacrisis kon dat niet doorgaan”, zegt Vanden Noortgate nog. 

Laura is 81 jaar, maar toch doet ze boodschappen voor haar buren met de fiets

“Het is een heel sportief koppel. Ze staan elke dag op om 5 uur. René springt dan meteen op zijn loopband en daarna nemen ze een lekker ontbijt. Laura zien we vaak rondfietsen in de buurt. Ze is 81 jaar, maar toch doet ze boodschappen voor haar buren, en dat allemaal op de fiets.”

Meest gelezen