Wikipedia

Agentschap Natuur en Bos waarschuwt wandelaars: "Paddenstoelenpluk nog altijd verboden en gevaarlijk"

Oost-Vlaamse boswachters waarschuwen mensen die paddenstoelen plukken bij een wandeling door het bos. "Het is niet alleen verboden maar ook gevaarlijk", klinkt het. Illegale plukkers kunnen een straf krijgen. Het antigifcentrum kreeg vorig jaar tot 30 procent meer oproepen binnen van mensen die giftige paddenstoelen hebben gegeten in vergelijking met 2018.  

Tijdens een herfstwandeling in het bos kan de verleiding ontstaan om de vele paddenstoelen die rond deze tijd opduiken te gaan plukken. Sommige mensen nemen zelfs het risico om de geplukte paddenstoelen later op te eten. Geen goed idee, want het is gevaarlijk én verboden. Het bosdecreet beschouwt het zelfs als 'roofbouw'. "Wij zullen controleren en optreden als het nodig is", zegt boswachter Björn Deduytsche van het Agentschap Natuur en Bos.

Paddenstoelenplukkers riskeren sanctie

"Net zoals bij het overtreden van een ander verbod, staan er ook sancties op paddenstoelenpluk", zegt Deduytsche. Hij is boswachter in de Vlaamse Ardennen. "Als we zien dat je maar een klein beetje paddenstoelen plukt, volgt er meestal een verwittiging. Er zijn groepen wandelaars die soms met 3 tot 8 kg paddenstoelen plukken. Als die betrapt worden, moeten we een PV opstellen, en volgt meestal een administratieve sanctie, zoals een GAS boete. Als we zien dat het om een écht grote hoeveelheid gaat - 100 kg bijvoorbeeld -, dan zal het parket bekijken of het gaat om een commerciële activiteit, en dan is de sanctie nog zwaarder."

Van sommige paddenstoelen kan je ziek worden of zelfs sterven

Björn Deduytsche, boswachter in de Vlaamse Ardennen

Ook al zien sommige paddenstoelen er lekker uit, ze zijn niet allemaal onschuldig. Op de foto bovenaan zie je bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood. Net als sommige andere soorten binnen de familie van de boleten is die eetbaar. Andere paddenstoelen maken je dan weer ziek. De groene knolamaniet (zie foto hieronder) kan je organen zodanig aantasten, dat je er op termijn kan van overlijden. 

"Niet plukken is de enige optie", zegt boswachter Björn Deduytsche. "Behalve dat het verboden is, moet je ook wel echt een kenner zijn om te weten wat eetbaar is, en wat niet. Het is volgens mij veel te gevaarlijk om toch paddenstoelensoorten op te eten waarvan je niet helemaal zeker bent dat ze veilig zijn. Het beste wat je kan doen, is naar een winkel gaan die wilde paddenstoelen aanbiedt. Daar ben je zeker dat ze eetbaar zijn!" 

Meer meldingen bij antigifcentrum

Ook bij het antigifcentrum krijgen ze de laatste jaren veel vaker oproepen van mensen die toch giftige paddenstoelen hebben gegeten. "Voor cijfers dit jaar is het nog een beetje te vroeg, het paddenstoelenseizoen moet nog losbarsten", zegt Patrick De Cock van het centrum.  "Toch zien we een duidelijke trend dat er meer oproepen komen. Vorig jaar kregen we er 30 procent meer over paddenstoelen dan in 2018. Dat is een opvallende stijging", verklaart De Cock. "Het belangrijkste advies is inderdaad gewoon niet plukken en zeker niet opeten." 

(Mensen met vragen over giftige paddenstoelen kunnen terecht bij het antigifcentrum op het nummer 070/245.245)

Meest gelezen