Pavlo Gonchar / SOPA Images

Amerikaanse president Trump weigert deel te nemen aan virtueel debat

Komt het volgende week tot een tweede debat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden, of niet? Dat tweede debat zou op 15 oktober moeten plaatsvinden, maar wegens de coronabesmetting van Trump besliste de commissie die het debat organiseert dat het vanop afstand, virtueel dus, moet worden gehouden. Maar dat zint Trump niet. "Ik ga mijn tijd niet verspillen met een virtueel debat", laat hij weten.

 

Het debat was initieel gepland op 15 oktober, dat is in de nacht van volgende week donderdag op vrijdag.

Omdat Trump besmet raakte met het coronavirus, besliste de commissie die het debat organiseert vandaag om het virtueel te laten plaatsvinden. Dat wil zeggen dat de kandidaten zullen deelnemen vanuit aparte locaties vanop afstand. Moderator en gasten zouden wel nog naar de geplande locatie in Miami gaan.

Ik ga mijn tijd niet verspillen met een virtueel debat

Meteen nadat de beslissing werd bekendgemaakt, liet Trump echter weten dat hij niet zal deelnemen aan een digitaal debat met Biden. Aan Fox Business Network zei hij dat hij de nieuwe formule onaanvaardbaar vindt. "Ik ga mijn tijd niet verspillen met een virtueel debat. Ik denk dat ik helemaal niet besmettelijk ben."

In een statement van zijn campagneteam staat dat de president tegen de datum van het debat "verschillende negatieve testen" zal hebben afgeleverd. "Deze unilaterale beslissing was dus niet nodig. Ieders veiligheid kan gemakkelijk bereikt worden zonder kiezers de kans te ontnemen beide kandidaten oog in oog te zien staan".

In de plaats van het geplande tweede debat wil Trump een eigen verkiezingsbijeenkomst houden.

Er staat nog een derde en laatste debat op de agenda op 22 oktober. De verkiezingen vinden plaats op 3 november.

Bekijk de analyse van Björn Soenens uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen