Antwerpse studentenverenigingen hebben dit jaar opvallend meer inschrijvingen: “Blijkbaar hebben studenten nood aan sociaal contact"

In Antwerpen is er een opvallende stijging van studenten die lid willen worden van een studentenvereniging. Ondanks de ongewone start van het academiejaar lijkt het coronavirus de studenten niet tegen te houden om contact te houden met elkaar. 

Enkele studentenverenigingen in Antwerpen merken dat meer studenten zich willen aansluiten bij hun club, en dat ondanks de ongewone start van het nieuwe academiejaar. Het coronavirus lijkt de studenten dus niet tegen te houden. In tegendeel, meer dan ooit is er nood aan sociale activiteiten. Dat zegt ook Robin Boel, voorzitter van de overkoepelende vereniging Unifac aan de stadscampus van de Universiteit Antwerpen. “We merken dat er meer inschrijvingen zijn dan vorige jaren. We denken dat dit vooral komt omdat studenten nood hebben aan sociaal contact. Ook al zijn het kleine evenementen die we nu vooral organiseren, de studenten staan hier duidelijk voor open.”

Een nieuwe aanpak

Normaal werven de studentenclubs hun leden op de grote verwelkomingsevenementen, zoals het jaarlijkse “Students on Stage” voor de stadscampus en de grote openingsdag op de buitencampus van de universiteit. Door het coronavirus werden die events geannuleerd en verwachtten de clubs een daling in hun ledenaantallen.

Bij een aantal is dat ook het geval, vooral bij de clubs die rekenen op de zichtbaarheid bij zo'n groot verwelkomingsevent. Zo is er Wikings-NSK, de studentenvereniging van de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie. “Normaal hebben wij zo’n 400 tot 500 leden na één dag en nu zitten we daar nog niet. Het aantal is nog aan het stijgen, maar het wordt niet meer dan anders”, klinkt het. 

We merken dat studenten nood hebben aan sociaal contact. We denken dat dit de voornaamste reden is waarom er zoveel nieuwe inschrijvingen zijn

Robin Boel, Unifac

De studentenclubs moesten daarom andere, nieuwe manieren zoeken om hun leden te werven. “Ze moesten pro-actief aan de slag gaan”, vertelt Boels. “Zij die dat hebben gedaan, merken nu een grote stijging in hun ledenaantallen.” Eén van die verenigingen is ELSA van de faculteit Rechten aan de UA. Zij gooiden de ledenwerving over een andere boeg. “We zijn in de aula’s gaan speechen om onszelf te introduceren bij de nieuwe studenten. Ook zijn we met kleine standjes voor de aula’s gaan staan om lidkaarten te verkopen”, vertelt voorzitter Axel De Hoon in “Start Je Dag” bij Radio 2 Antwerpen. “Vorig jaar hadden wij 280 leden en nu al meer dan 400.”

Studenten persoonlijk betrekken

Een meer persoonlijke aanpak lijkt dit academiejaar dus een troef. “De evenementen zijn nu veel kleinschaliger en meestal ook digitaal. Daarom is het moeilijker om mensen te leren kennen en in onze groep op te nemen”, laat PSW Antwerpen van de faculteit Sociale Wetenschappen weten. “Normaal gezien organiseren wij ook een doop waarbij je een hechte band creëert, maar die ontbreekt dit jaar.”

Om de studenten toch zo goed mogelijk te betrekken bij het studentenleven, bundelden de overkoepelende organisaties Unifac en ASK-Stuwer hun krachten in “VUAS”. Dat is een vereniging die zich inzet voor alle studenten aan de Universiteit Antwerpen. Via een online platform proberen zij de studenten op de hoogte te houden van alle activiteiten en de laatste nieuwtjes. “VUAS moet vooral een digitaal kompas zijn voor de eerstejaars die het studentenleven nog moeten ontdekken", zegt Robin van Unifac. “Daarnaast kan je op de site alles vinden over wat er dit academiejaar leeft onder de studentenclubs.”

Meest gelezen