Radio 2

Anzegem moet kiezen: een ringweg of 54 huizen onteigenen

Al jaren denken ze in Anzegem erover na hoe ze het centrum verkeersveiliger kunnen maken. Gisteren is er een plan voorgesteld om de straat in het centrum van de gemeente te verbreden. Eén klein detail, daarvoor moeten er meer dan 50 huizen in het centrum verdwijnen. 

Best ingrijpend, maar het is al jaren dat er gezocht wordt naar een oplossing. Er passeren ook steeds meer vrachtwagens vanuit Frankrijk die dan vanop de E17 vaak de afrit Waregem nemen om naar Oudenaarde of Ronse te rijden. En dan moeten ze door Anzegem.

Ringweg

Al 30 jaar discussiëren en bestuderen ze de optie voor een ringweg. Maar dat is veel duurder dan die ene Kerkstraat verbreden. Ook met een ring zouden er veel huizen weg moeten. Volgens burgemeester Gino Devogelaere (Samen één) is de situatie er onhoudbaar door het toegenomen verkeer: "Iedereen die er woont, klaagt. Maar om de Kerkstraat te verbreden moeten er 54 woningen sneuvelen. 18 daarvan staan leeg, 12 zijn oude huizen. Iedereen zal een faire goede prijs krijgen voor de onteigende woning", zegt Devogelaere.

Politici die er wonen, mogen niet meestemmen

Op 13 oktober zal de gemeenteraad daarover beslissen. “Het zal een rare stemming worden”, zegt Devogelaere. “7 van de 23 raadsleden en schepenen zijn op een of andere manier betrokken partij en mogen niet meestemmen. Onze algemeen directeur is alles aan het onderzoeken zodat we daar geen fouten maken. Ik laat in de meerderheid iedereen vrij om zelf in eer en geweten te stemmen. Ik weet niet wat de uitslag zal zijn, ik durf die niet te voorspellen.”

De gemeenteraad dinsdag is door COVID-19 niet toegankelijk voor het publiek maar zal wel via livestream te volgen zijn.

Meest gelezen