Brusselse cafés maand dicht: "Ik nodig iedereen uit in mijn stamcafé in Vilvoorde" 

Gisterenavond om 23 uur zijn in Brussel de cafés dichtgegaan voor een maand. De maatregel dient om de hoge coronacijfers naar beneden te halen en geldt voor cafés, bars, sportkantines en feestzalen. Restaurants mogen openblijven tot 1 uur. De reacties van cafégangers waren uiteenlopend. 

Woensdag nog kondigde Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) aan  dat cafés, bars, sportkantines en feestzalen hun deuren moeten sluiten om 23 uur. Iets voor het sluitingsuur zaten de cafés in onze hoofdstad nog goed vol, en ook de terrasjes waren nog goedgevuld, maar over het algemeen werden de voorzorgsmaatregelen wel goed gerespecteerd. 

"Ik vind het een heel domme beslissing", zegt iemand. "Ik denk dat de maatregel van de cafés vroeger sluiten niet super effectief is, omdat de besmettingen bij meerdere groepen zijn." Voor iemand anders heeft het vroege sluitingsuur dan weer onaangename gevolgen: "Ik begrijp waarom de maatregel genomen is, maar de implicaties voor mij zijn niet leuk. Ik woon alleen en mijn sociale contacten bestaan voor een groot deel uit de horeca en dat vind ik moeilijk." En dan was er nog deze uitnodiging van een caféganger: "Ik woon in Vilvoorde en daar gaat er niks dicht. Dus ik nodig alle Brusselaars uit in mijn stamcafé. Iedereen is er welkom."

“Je komt op café om allemaal samen te zijn, wij nemen allemaal onze verantwoordelijkheid, we houden rekening met de maatregelen, en dan vind ik het spijtig dat er plots beslist wordt om de cafés eerder dicht te doen." Deze caféganger heeft de oplossing gevonden: "Dit cafe blijft wel open. Als het een eetcafe is, dan kan je altijd nog wel een beetje genieten. Dan zal je wel iets moeten eten, maar als een compromis sluiten tussen drinken en eten de manier is waarop we kunnen buitenkomen, dan zullen we dat doen om nog een beetje sociaal contact te hebben".

Volgens deze cafébezoeker is het vroege sluitingsuur een maatregel om niets: “Naar mijn mening zijn er veel meer besmettingen via scholen en het openbaar vervoer. Want iedereen zit er op mekaar gepropt. Bij cafés is dat anders, daar zijn er veel meer maatregelen: tafels ver genoeg van mekaar, handen ontsmetten, maskers. Dus ik denk dat de maatregel niet veel gaat afdoen.”

Bekijk hieronder het verslag van "Het journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen