Burgemeester Waasmunster waarschuwt via YouTube: "Ik ben bezorgd om de spectaculaire stijging van coronabesmettingen"

De burgemeester van Waasmunster, Jurgen Bauwens (CD&V), heeft een videoboodschap ingesproken om zijn inwoners te waarschuwen voor de stijgende coronabesmettingen in zijn gemeente. Hij wil dat iedereen de maatregelen beter opvolgt: "Het is 5 voor 12, we moeten er nú iets aan doen."

"Beste Waasmunsteraar", zo begint burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) zijn relaas op YouTube, "ik ben uitermate bezorgd omdat de coronabesmettingen de laatste 10 dagen spectaculair aan het stijgen zijn, in alle leeftijdscategorieën. Ik wil een warme oproep doen zodat iedereen zich aan de gouden coronaregels zou houden. Was regelmatig je handen, draag een mondmasker waar de afstand van 1,5 meter niet kan gerespecteerd worden, doe je activiteiten zoveel mogelijk buiten en respecteer de bubbel van 4."

Het gaat van kwaad naar erger, we moeten er nú iets aan doen

Burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V)

Bekijk hier de boodschap van de burgemeester (en lees voort onder de video):

"Het gaat absoluut niet goed in Waasmunster", zegt burgemeester Bauwens aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Het gaat zelfs van kwaad naar erger. We hebben het een hele tijd heel goed gedaan met een maximum van 5 besmettingen. Nu is dat gestegen tot 35 en er komen er nog elke dag bij. Het is 5 voor 12, we moeten er nú iets aan doen."

Sociale media

Burgemeester Bauwens hoopt met communicatiemiddelen in de sociale media zoals YouTube de mensen in bepaalde doelgroepen te bereiken. "We zien nu al dat het effect heeft. Onze communicatiespecialist raadde ons aan om de moeilijk te bereiken groepen op een andere manier te contacteren. Bewonersbrieven bereiken de jeugd niet. Met YouTube kunnen we de mensen rechtstreeks in de ogen kijken en hen persoonlijk aanspreken."

"Iedere doelgroep heeft zijn eigen specifieke media", zegt burgemeester Bauwens. "Nu gaat het over jongeren tussen de 18 en 30 jaar, sport -en jeugdverenigingen. Ook de families met een migratieachtergrond binnen onze gemeenschap proberen we met vertalers en tolken te bereiken. Het is niet altijd even eenvoudig om dicht bij die gemeenschap te komen."

Maar het blijft niet bij YouTube. Er is een overleg gepland met alle jeugd -en sportverenigingen om hen nog eens te wijzen op de gouden regels die écht moeten gevolgd worden. "Want als het zo blijft verder gaan, dan gaan we nog strengere maatregelen moeten nemen. Als het moet, zullen we dit ook doen."

Veel mensen interpreteren de term "quarantaine" verkeerd
Burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V)

Quarantaine?

De gemeente had eerder al folders uitgedeeld en contactopsporing gedaan.  "Maar vooral ter plaatse gaan en persoonlijk met mensen praten over bijvoorbeeld het begrip 'quarantaine' is heel belangrijk. Veel mensen interpreteren die term verkeerd. We hebben een ploeg die naar de besmette personen gaan en duidelijk gaan uitleggen wat quarantaine precies is. Mensen denken vaak dat je na 7 dagen weer vrij bent om alles te doen. Maar zo werkt het niet, en dat willen we hen goed uitleggen."

De burgemeester laat zich bijstaan door het Agentschap Zorg en Gezondheid en gouverneur Carina Van Cauter (Open Vld). "Wij hebben ook een lokale veiligheidscel waar alles in doorgenomen en beslist wordt. Het resultaat van dergelijk overleg wordt dan afgetoetst bij de gouverneur en diens noodplanningsambtenaar. De gouverneur ziet dat het bij ons de verkeerde kant uitgaat en gaat mee in onze strategie."

Meest gelezen