Foto ter illustratie
Rob Engelaar Fotografie

Nederland keurt 2 sneltests goed om corona op te sporen, "Zinvol, maar niet perfect", zegt microbioloog Herman Goossens

In Nederland heeft men vijf coronasneltests onderzocht die binnen het kwartier resultaat geven. Daarvan bleken er twee voldoende betrouwbaar om in te zetten om corona op te sporen. Volgens microbioloog Herman Goossens zet Nederland in op sneltests omdat ze te weinig PCR-capaciteit hebben (de tests die langs het labo moeten om het resultaat ervan te kennen). Toch zou een betrouwbare sneltest ook bij ons nuttig kunnen zijn, zei hij in het Radio 1-programma "Nieuwe feiten".

"Voor alle duidelijkheid, Nederland is een vooruitstrevend land", steekt professor Goossens van wal. "Maar hier hebben ze vooral ingezet op sneltests omdat hun PCR-capaciteit onvoldoende is.  Wij hebben in België veel meer PCR-capaciteit dan in Nederland en die kan zelfs nog vergroot worden." 

Goossens is zeer verheugd dat die sneltests er gaan komen.  "Er zijn al zo'n 30-tal sneltests op de markt", zegt hij. "Maar vele daarvan zijn nog niet goed uitgetest en dus niet voldoende betrouwbaar. Het is dus een goede zaak dat er nu in Nederland twee betrouwbare sneltests zijn."

Witte Huis

Toch moeten we erg opletten met zo'n sneltest waarschuwt Goossens. "Die tests zijn niet altijd perfect. Bijvoorbeeld in het begin van de infectie kan de sneltest wel eens negatief zijn terwijl je toch besmettelijk bent."

"Dat is bijvoorbeeld heel mooi geïllustreerd in het Witte Huis", vertelt Goossens. "Daar zetten ze ook die sneltest in, weliswaar een andere sneltest dan die in Nederland. Trump wordt verschillende keren per dag getest met die sneltest, het personeel wordt getest en als je bij het Witte Huis op bezoek gaat, wordt ook zo’n sneltest afgenomen en moet je een kwartiertje  wachten voor je binnen mag." 

"Die fameuze “Rose Garden party” met rechter Amy Coney Barrett, daar waren ze allemaal getest en ze waren negatief", gaat Goossens verder. "Die gasten mochten dus naar het feest gaan zonder masker, maar er zat toch een superverspreider bij waardoor er een aantal mensen - waaronder de president -  zijn besmet." 

Kinderen vinden dat niet leuk, dus dat kan je maar één keer doen

Herman Goossens, microbioloog

In Nederland willen ze de test inzetten om klassen niet helemaal te hoeven sluiten. "Als er drie kinderen in een klas corona hebben, willen ze de hele klas testen met een sneltest en alleen de positieve gevallen thuishouden", legt Goossens uit. 

Dat lijkt op het eerste gezicht een verstandige optie, maar Goossens ziet toch een probleem. "Je moet voor zo'n sneltest een wisser gebruiken", zegt Goossens. "Kinderen vinden dat niet leuk, dus dat kan je maar één keer doen. Maar in de winter, wanneer steeds meer kinderen een virale infectie krijgen, dan kun je één keer een test met een wisser afnemen, maar geen twee keer."

Speekseltest

Professor Goossens is eerder voorstander om bij kinderen een speekseltest te gebruiken, maar daar zijn de antigeentesten (sneltesten) niet goed genoeg voor en moeten we toch teruggrijpen naar PCR-testen.

Toch kunnen sneltesten een nuttige aanvulling zijn, vindt Goossens. "Ik denk dat in ons land snel een visie moet komen over hoe en waar we die sneltests eventueel inzetten", besluit Goossens. "Je zou sneltest kunnen inzetten om superverspreiders op te sporen. Je moet als overheid goed kijken welke testcapaciteit er voor handen is in je land. Dan moet je beslissen: waar zet ik nu optimaal mijn antigeentesten in (sneltesten) waar mijn pcr-testen? Dat is voor Nederland anders dan bijvoorbeeld voor Duitsland of België." 

Beluister hieronder het volledige gesprek met professor Goossens in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Meest gelezen