Jurgen Eeckhout

De nineties zijn "hot": Helena De Wel (23) baat winkel uit in Gent met enkel kledij uit de jaren 90 en 2000

De 23-jarige Helena De Wel baat een winkel uit in Gent waar je enkel kledij uit de jaren '90 en de jaren 2000 kan kopen, de "Nineties en de Nillies": "Ik ga speciaal naar Italië en Frankrijk om unieke stukken te kunnen verkopen." De winkel lokt heel wat klanten. 

Alles komt altijd terug, wordt er soms gezegd. En dat geldt ook voor mode uit de jaren '90 en de jaren 2000, getuigt Helena De Wel. Ze is 23 jaar en baat sinds kort een winkel uit met énkel kleren uit die specifieke periode: "Steeds meer mensen kleden zich zoals Britney Spears, lopen met plateauschoenen rond of dragen graag een opvallende print", zegt De Wel. "Ze zijn niet alleen op zoek naar een outfit voor een foute fuif, ze dragen het gewoon graag", zegt De Wel.

Vooral jonge mensen zijn op zoek naar kleren uit de jaren '90 en 2000, en niet alleen voor 'foute' feestjes
Helena De Wel

Hemdjes met drakenmotief

De Wel is fotografe van opleiding en is al heel haar leven gepassioneerd door de jaren '90 en 2000. "Ik ging er altijd naar op zoek. In Gent zijn deze kleren moeilijk te vinden dus heb ik besloten om zelf een winkel op te starten", vertelt De Wel. "Ik heb altijd een voorliefde gehad voor hemdjes met drakenmotief of brede broeken en opvallende prints. Ik denk dat mijn passie er al van jongsaf aan inzat."

De eerste vintagewinkel in België is de shop van De Wel niet, maar "de specifieke stijl van de jaren 2000 is wel heel erg aan het opkomen en vooral jonge mensen zijn er naar op zoek."

Frankrijk, Nederland en Italië

De meeste kleren haalt De Wel uit Italië. Door de coronacrisis koopt ze  noodgedwongen online. "Ik probeer het op te lossen met videocalls met groothandels in verschillende landen in Europa. Dat kan Frankrijk, Nederland of Italië zijn. Ik ben altijd op zoek naar de beste stocks van de beste leveranciers." De Wel steekt er veel tijd in maar vindt het heel tof. "Ik shop eigenlijk de hele tijd", lacht ze. 

Vooral heel plezant want ik mag gewoon shoppen voor mijn werk

Helena De Wel

Getwijfeld

Vandaag bestaat winkel Mood net 1 maand. De Wel was in eerste instantie een beetje bang om met de zaak te beginnen. '"In mei startte ik met een pop-up winkel, in volle coronatijd. Er stond toen een hele rij mensen buiten te wachten om binnen te mogen. Heel veel positieve reacties heb ik gekregen." Het plan om met een echte winkel te beginnen kwam pas later. "Ik zag dit pand en was op slag verliefd. De winkel is gevestigd in een straat met nog veel vintage winkels.."

"Er is sportswear en 'hoodies', er zijn veel dierenprints, 'flaired' broeken met zebraprints, blinkende stofjes, petten, kleine handtasjes, Britney Spears-rokjes, veel grote jassen en nog veel meer." De Wel gaat er prat op dat de stukken betaalbaar zijn. Ze zet veel hiphop-muziek uit de nineties aan op de achtergrond in de winkel, en ook 'foute' muziek: "Een beetje mijn guilty pleasure."

Meest gelezen