Video player inladen...

Pence en Harris clashen over corona, maar blijven hoffelijk: de opvallendste passages uit het vicepresidentiële debat

Het debat tussen de Amerikaanse vicepresidentskandidaten Mike Pence en Kamala Harris is afgelopen nacht opvallend hoffelijk verlopen. Veel hoffelijker dan het tumultueuze debat tussen president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden vorige week. Hun running mates hielden een inhoudelijk debat over verschillende hete hangijzers, waarbij de Amerikaanse aanpak van de coronacrisis er zoals verwacht bovenuit stak.

Het debat in Salt Lake City werd overschaduwd door de corona-uitbraak in het Witte Huis. De Republikeinse vicepresident Mike Pence (61) en zijn Democratische uitdager Kamala Harris (55) kruisten 90 minuten lang verbaal de degens, op zo'n 3,7 meter afstand, gescheiden van elkaar door plexiglas. 

Pence en Harris kregen hét onderwerp meteen onder hun neus geschoven bij het begin van het eerste en enige debat tussen hen beiden. “Waarom is de dodentol in de VS hoger dan in bijna elk ander welvarend land?” was de pijnlijke openingsvraag die moderator Susan Page, van de krant USA Today, stelde aan vicepresident Pence.

Schietschijf

Pence verdedigde het beleid dat hij de afgelopen maanden samen met Trump voerde, maar kon niet vermijden dat hij op dit onderwerp de schietschijf werd van Kamala Harris. “Wat de vicepresident ook beweert, het heeft duidelijk niet gewerkt”, wreef Harris Pence onder de neus. 

In onderstaand fragment noemt Harris de aanpak van de coronacrisis in de VS “het grootste falen ooit van een Amerikaanse regering” en dient Pence haar van wederwoord: (lees verder onder de video)

Video player inladen...

Harris uitte ook haar twijfels over een versnelde goedkeuring van een mogelijk coronavaccin. Critici vrezen namelijk dat Trump zo’n coronavaccin versneld wil laten goedkeuren, nog voor de presidentsverkiezingen en zonder helemaal zeker te weten of het veilig is. Harris zei dat ze zo'n coronavaccin alleen wil nemen, als het ook aangeraden wordt door de dokters. “Maar als Donald Trump zegt dat ik het moet nemen, dan neem ik het niet.”

Ontwijkingsgedrag

De hospitalisatie van president Trump, afgelopen weekend, en de hoge leeftijd van presidentskandidaten Trump (74) en Joe Biden (77, bijna 78) maakten een andere vraag heel pertinent: zijn er al afspraken gemaakt over de opvolging? Want als de toekomstige president niet meer kan functioneren, moet de vicepresident het roer overnemen. Pence ging niet op deze vraag in, omdat hij zijn beperkte spreektijd wilde gebruiken om op een vorige vraag te antwoorden.

Harris maakte van haar spreektijd wel gebruik, door haar CV als rechter en senator te etaleren en haar band met Joe Biden in de verf te zetten. Dezelfde tendens zette zich later voort in het debat: Pence die zich op het beleid concentreerde en Harris die zich in de markt probeerde te zetten. 

Harris had er trouwens ook vaak een handje van weg om de vragen van de moderator te ontwijken. Dat bleek toen haar gevraagd werd wat de Democraten zouden doen met de conservatieve hoge rechter Amy Coney Barrett, als Biden en Harris verkozen zouden raken.

In onderstaand fragment is te zien dat Pence haar niet zomaar mee liet wegkomen: (lees verder onder de video)

Video player inladen...

China

Een onderwerp dat beide kandidaten niet uit de weg gingen, en er een inhoudelijk debat van maakte, was China. Pence herhaalde nog eens duidelijk zijn visie en die van zijn president: “China is verantwoordelijk voor het coronavirus. En daar is de president niet tevreden mee.”

Tegelijk zette hij de deur op een kier voor de toekomst, als de rook van het coronavirus en de handelsoorlog tussen beide grootmachten is opgetrokken. “We willen de relatie met China verbeteren, maar we willen het wel verantwoordelijk houden voor wat ze Amerika aangedaan hebben met het coronavirus.” 

De tandem Biden-Harris stelt zich tegenover China veel opener op, zoals te zien en horen is in onderstaande video: (lees verder onder de video)

Video player inladen...

Een laatste thema waaruit de tegenstelling tussen Pence en Harris duidelijk bleek, was klimaat. 

Daar waar Harris gelooft in klimaatverandering en wil investeren in een groot vergroeningsplan, de New Green Deal, zet Pence vraagtekens bij de alarmerende berichten over klimaatverandering en stelt hij er door de marktwerking meer aan vergroening wordt gedaan dan door een duur vergroeningsplan, dat met overheidsgeld wordt betaald.

In onderstaand fragment zetten ze hun tegengestelde visies kort uiteen: (lees verder onder de video)

Video player inladen...

Björn Soenens: "Pence en Harris deden wat ze moesten doen"

"Het debat bracht geen vuurwerk tussen Mike Pence en Kamala Harris", stelt Amerika-correspondent Björn Soenens vast. "Harris was minder de pletwals die ze normaal is in debatten. Ze speelde op veilig, wilde niet blunderen en sprak voortdurend over Joe Biden." 

Soenens zag dat Harris een pak kansen liet liggen om Pence krachtiger te confronteren met ongemakkelijke feiten over de regering-Trump en hoe ze lijdzaam moest toezien "hoe een uiterst sluwe vicepresident Pence bijna elke vraag in het debat ontweek". Mike Pence toonde zich volgens Soenens  een grootmeester in de verdediging van zijn baas, president Trump. 

"Het debat zal het verloop van de verkiezingen niet veranderen", concludeert Soenens. "Harris en Pence deden wat ze moesten doen. Harris maakte met de glimlach haar punt en mocht de voorsprong van Biden in de peilingen niet verkwanselen. Pence was de beleefde en beschaafde versie van Trump. Niemand zal dit beschaafde debat lang onthouden."

Volgende week, op 15 oktober, staat normaal gezien een tweede debat op het programma tussen president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden. De commissie die dat debat organiseert, heeft beslist dat dat wegens de coronabesmetting van de Amerikaanse president digitaal zal worden gehouden. Maar de Amerikaanse president weigert dat. "Ik ga mijn tijd niet verspillen met een virtueel debat", liet hij weten.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen