Extra controles in de Hasseltse binnenstad op de nieuwe coronamaatregelen

In de Hasseltse binnenstad schakelt de politie 10 extra agenten in om controles uit te voeren op de horeca. Horeca-uitbaters en klanten die de maatregelen niet opvolgen, krijgen een boete. Vanaf morgen gaan de cafés opnieuw dicht om 11 uur ’s avonds en je mag nog maar met 4 aan een tafel zitten.

Het moeilijkste om te controleren zijn de zaken die in de grijze zone vallen. Half café, half restaurant. Restaurants mogen tot 1 uur openblijven, maar cafés niet. En de politie vermoedt dan ook dat uitbaters van cafés met creatieve ideeën zullen komen om hun deuren wat langer open te houden. “Zo weet ik van cafés die plots spaghetti gaan serveren om binnen de regeling van de restaurants te vallen”,  zegt Dorien Baens van de politie. De politie hoopt dan ook dat het koninklijk besluit dat er in de loop van de dag komt, meer duidelijkheid zal brengen.  

Er zijn cafés die plots spaghetti gaan serveren om binnen de soepelere regeling van restaurants te vallen

Dorien Baens, politie Limburg Regio Hoofdstad

Toch benadrukt de politie dat er tijdens de hele coronacrisis weinig problemen geweest zijn met de horeca-uitbaters. “Maar de nieuwe maatregelen wegen zwaar en daarom verwachten we mogelijk toch wat opstootjes”, zegt Dorien Baens. 

Coronamoe

Bij de klanten die op café gaan, merkt de politie dat vooral jongeren de regels niet meer naleven. Ze zijn coronamoe. “Het draagvlak is de afgelopen weken enorm afgenomen. Mensen zijn de mondmaskers en andere maatregelen beu”, zegt Baens. “Daarom zijn we genoodzaakt om boetes uit te schrijven als mensen hun gezond verstand niet gebruiken.” 

Meest gelezen