Jongeren voelen zich "machteloos" en "eenzaam" door coronamaatregelen: "Luister eindelijk eens naar ons" 

De hulplijn Awel krijgt heel veel vragen en oproepen van kinderen en jongeren die worstelen met de coronamaatregelen. Afgelopen maand waren dat er al meer dan tijdens de eerste piek in maart. Ons Instagramkanaal NWS.NWS.NWS. ging langs in een school om te polsen hoe de leerlingen zich daar voelen. "We zijn gefrustreerd. Niemand vraagt onze mening."

Veeg op onderstaande Instagrampost naar links en bekijk de getuigenissen van de jongeren in video (en lees eronder voort):

"We worden bijna als poppetjes gecontroleerd"

De impact van de coronacrisis op kinderen en jongeren is zeker sinds het begin van het schooljaar erg groot merken ze bij Awel. De hulplijn waarmee kinderen en jongeren kunnen bellen, chatten of mailen, zag het aantal telefoons stijgen van 1.700 in september 2019 naar 2.250 dit jaar. Het aantal chatberichten verdubbelde zelfs. "Ik vind het goed dat jongeren naar Awel kunnen bellen", vertelt Eliana (17). "Ze beoordelen je niet want we voelen ons soms wel aangevallen of worden beschuldigd van dingen waar we niets aan kunnen doen."

In de gesprekken met NWS.NWS.NWS kwam heel vaak het woord "frustrerend" terug. "Het is niet duidelijk wat mag en wat niet mag. Alles verandert zo vaak", zegt Charlotte (18). Mohamed (18): "We hebben niets te zeggen over wat er gebeurt. We worden bijna als poppetjes gecontroleerd."

"Het is een gevoel van machteloosheid", zegt Dylan (18). "Onze mening is niet gevraagd terwijl wij toch diegenen zijn die hier 8 uur per dag op school zitten met een mondmasker. Volwassenen hebben dat bepaald. We willen dat ook onze mening eindelijk gehoord wordt en dat er beslissingen worden gemaakt voor de jeugd."

Eliana (17): "Doe eens een enquête en vraag wat wij het beste zouden vinden." Dat vindt ook Bo (17): "Luister eens naar de jeugd. We hebben iets te zeggen en het is toch belangrijk."

Een sociaal leven heb je bijna niet meer. Je kan niet meer gaan feesten en je ontmoet geen nieuwe mensen meer
Alexander (17)

"Op Instagram zie ik vriendinnen die privéfeestjes geven"

De regel die bij de jongeren veel vragen oproept, is die rond mondmaskers in de klas. "Dat is niet logisch", vindt Lorena (14). "In de klas doen we een mondmasker aan en buiten moet het niet. Maar op de speelplaats zitten we met veel meer mensen samen en dichter op elkaar."

Maar de jongeren geven wel bijna allemaal aan de regels nog te volgen, al zien ze bij hun vrienden soms andere dingen. "Op Instagram zie ik vriendinnen die met te veel op café gaan of die privéfeestjes geven", verklapt Charlotte (18). Ook Madyson (18) heeft vrienden die rebelleren. "Dat zijn vaak mensen die zelf geen risicopatiënten kennen. Maar als ze dan in mijn buurt komen, zeg ik wel dat ze hun masker zeker moeten aandoen."

Het geeft wel een stom gevoel als je ziet dat je vrienden de regels niet volgen. Waarom doe ik het dan nog?

"Het geeft wel een stom gevoel als je ziet dat je vrienden de regels niet volgen", geeft Lars toe. "Waarom doe ik het dan nog?". Isaura (18): "Ik zit een beetje tussin. "Ik houd mijn mondmasker wel aan, maar ik ben zelf niet bang om besmet te raken. We lopen zelf niet echt een risco. Ik doe dat vooral om mijn familie niet te besmetten."

De angst om anderen te besmetten houdt de jongeren zeker bezig. Bo (17): "Ik wil niemand aansteken. Ik wil geen slachtoffers op mijn geweten hebben. Maar langs de andere kant wil ik ook niemand kwetsen door te zeggen dat ze niet in mijn bubbel mogen." Arthur (18): "Ik kom uit quarantaine dus het is wel eng om nu plots weer veel mensen te zien op school of in de voetbalclub."

"Ik heb het gevoel dat ik de controle over mijn leven kwijt ben"

Awel is niet de enige organisatie die merkt dat jongeren het moeilijk hebben. Ook de kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens heeft dezelfde conclusie. "Het is niet meer correct hoe we jongeren viseren" vertelt ze in De Wereld Vandaag op Radio 1. "We scheren hen allemaal over één kam. De impact van de corona is enorm." Bijvoorbeeld qua eenzaamheid. "Ik voel me soms wel eenzaam", geeft Alexander (17) toe. "Als ik alleen thuis zit bijvoorbeeld. Je kan niet zomaar iemand bellen om af te spreken. Een sociaal leven heb je bijna niet meer. Je kan niet meer gaan feesten en je ontmoet geen nieuwe mensen meer."

"Ik kan wel met veel mensen praten, maar soms voelt het alsof ik mensen zal kwijtraken", vindt Isaura (18). Madyson (18): "Ik voel dat veel vrienden mij nodig hebben en niet zonder mij kunnen. Ik ben een steunpilaar. Maar ik voel me ook wel soms eenzaam omdat ik niet buiten kan." Charlotte (18): "We zitten in het zesde middelbaar maar alle leuke activiteiten zijn geschrapt. We kunnen niet op uitstap, niet op reis, ..."

Bij sommige jongeren gaan die gevoelens nog veel dieper. "Ik had, zoals veel jongeren, een plan voor mijn leven in mijn hoofd", vertelt Eliana. "En nu weet ik niet meer wat er zal gebeuren. Ik kan niets plannen en ben de controle kwijt. Ik moet leven van dag tot dag. Ik hoop op beterschap, maar dat is niet voor meteen, denk ik."

Nood aan een gesprek? Je kan Awel gratis en anoniem bellen op het nummer 102, elke dag tussen 16 en 22 uur, op woensdag en zaterdag al vanaf 14 uur. Mailen en chatten kan via awel.be.

Meest gelezen