Liveblog - Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) test positief op coronavirus, dag na persconferentie

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is besmet met het coronavirus. Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zegt dat de politie de sluiting van de cafés in Brussel wel degelijk zal handhaven. Haar collega van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) geeft toe dat er geen sluitend wetenschappelijk bewijs is dat cafés een belangrijke bron van coronabesmettingen zijn. Volg het belangrijkste nieuws in de liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu bijna evenveel vastgestelde besmettingen als in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Het is dus niet correct om zomaar de grafiek van nu met die van het voorjaar te vergelijken.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Café of restaurant? Ministerieel besluit brengt duidelijkheid

Vanaf morgen moeten cafés om 23 uur de deuren sluiten en mogen er maar 4 mensen aan één tafel zitten. Voor restaurants gelden die regels niet. Maar wat is nu het verschil tussen een restaurant en een café. De grens is niet altijd even duidelijk.

Het ministerieel besluit dat de wettelijke basis vormt voor de coronamaatregelen werd vanavond in het Staatsblad gepubliceerd. Daarin is het verschil duidelijk gemaakt. In het Staatsblad wordt volgende definitie meegegeven:

"Voor de toepassing van dit artikel wordt onder "restaurant" verstaan: De inrichting die behoort tot de horecasector en die beschikt over de toelating 1.1 bedoeld in Bijlage III van het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels van de erkenningen, toelatingen en voorafgaande registraties afgeleverd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen".

Een nogal technisch verhaal, waarin het woord "toelating" centraal staat. Restaurants moeten van het FAVV immers een "toelating" krijgen. Dat staat ook op de affiche die ze moeten uithangen. Cafés of andere drankgelegenheden hebben niet zo'n toelating nodig. Daar is er sprake van een registratie. "Hiermee is het voor de horecazaken zelf heel duidelijk welke regels ze moeten volgen", zo klinkt het. "En ook voor de handhaving - op basis van of er een 'toelating' uithangt of niet - is dit duidelijk.

© Zoonar.com/Ivan Tykhyi - creative.belgaimage.be

Brussels minister-president Rudi Vervoort test positief op corona

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft positief getest op het coronavirus. Dat meldt zijn woordvoerder. Hij heeft evenwel geen symptomen op dit moment.

Gisteren gaf Vervoort nog een persconferentie over strengere maatregelen in het Brussels Gewest, dinsdag nam hij deel van het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land dat besliste over strengere nationale coronamaatregelen.

De leden van dat Overlegcomité (onder anderen premier Alexander De Croo) gaan evenwel niet preventief in quarantaine om een test te ondergaan. "Het overleg vond plaats in de grootste zaal van het Egmontpaleis waar men afstand kon houden. Er werden ook mondmaskers gedragen, dus het ging niet om een nauw contact", laat de woordvoerder van de eerste minister weten.

Gisteren ging de Brusselse regering in quarantaine in afwachting van hun coronatestresultaat, nadat was gebleken dat minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) besmet was met het coronavirus. Minister-president Vervoort blijkt nu dus ook positief en gaat 7 dagen in isolatie.

Video player inladen...

Carnavalstoet in Diest geannuleerd

De carnavalsstoet in Diest zal ook in 2021 niet plaatsvinden. Dat heeft de organiserende carnavalsvereniging Gilde van Tielebuis samen met de veiligheidscel van de stad beslist. Het is onmogelijk om een dergelijk evenement coronaproof te laten doorgaan.

Lees meer in dit bericht:

Republikeinse Senaatsfractieleider kritisch voor corona-aanpak Trump

Als fractieleider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat heeft Mitch McConnell zich kritisch opgesteld over de manier waarop zijn partijgenoot Donald Trump als president met corona omgaat.

"Draag uw masker. Hou sociale afstand. Het is de enige manier die wij kennen om de verspreiding (van het virus) te stoppen tot we een vaccin hebben", zei de Republikeinse leider op een persconferentie in zijn staat Kentucky, waar hij campagne voor herverkiezing voert.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vervoort roept burgemeesters rondom Brussels gewest op ook cafés te sluiten

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) roept de burgemeesters rondom het Brusselse gewest op om in navolging van de Brusselse gemeenten ook de cafés op hun grondgebied te sluiten.

"Ik dring er bij de burgemeesters van de hoofdstedelijke gemeenschap op aan om hetzelfde te doen, want ik denk dat men er elders op het grondgebied niet aan zal ontsnappen", verwees Vervoort tijdens een hoorzitting in de coronacommissie van het Brussels parlement naar het stijgend aantal besmettingen. "De komende dagen en weken gaan moeilijk worden", onderstreepte hij.

Met de hoofdstedelijke gemeenschap doelt Vervoort op het Vlaams- en Waals-Brabantse hinterland van Brussel. In het hoofdstedelijke gewest zijn de cafés sinds donderdag voor een maand gesloten. De vraag rees al snel of Brusselaars zouden uitwijken naar cafés in de Rand.

Moeten we naast contactopsporing meer inzetten op bronopsporing?

Bronopsporing kan samen met contactopsporing helpen om gerichtere maatregelen te nemen om het coronavirus te bestrijden. Dat zegt professor Huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent) in "Terzake". Hij is nauw betrokken bij een project rond bronopsporing in Gent. Daaruit blijkt dat de meeste besmettingen ontstaan in binnen gezinnen en vriendengroepen. 

Lees meer in dit bericht:

Moeten alle andere ministers ook in quarantaine nu Brussels minister-president Vervoort is besmet?

Het coronavirus treft ook de politieke wereld in ons land. Vandaag liet Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) weten dat hij positief heeft getest en in quarantaine gaat. En dan rijst meteen de vraag: wat met de politici die de voorbije dagen contact hadden met Vervoort? 

Lees meer in dit artikel:

Premier De Croo (Open VLD): "Minister De Block baseerde zich op advies Sciensano om 22 miljoen maskers te vernietigen"

Voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)  heeft zich op een rapport van Sciensano gebaseerd om 22 miljoen mondmaskers uit de strategische stock te vernietigen. Dat stelde premier Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer na de "Pano"-uitzending van gisteren. Daarin toonden we aan dat de maskers vóór hun vernietiging nooit werden getest op hun kwaliteit.  Maar volgens De Croo gaf Sciensano "heel duidelijk aan dat de maskers niet meer te gebruiken waren". Vraag blijft: waarop baseerde Sciensano zich? Want "Pano" vond overblijfsels van de stock, en die maskers bleken nog altijd van uitstekende kwaliteit.

Lees meer in dit artikel:

Coca-Cola schrapt 24 banen in België

Coca-Cola schrapt in België 24 jobs, zo is op een bijzondere ondernemingsraad van Coca-Cola European Partners Belgium aangekondigd. De ontslagen zijn een gevolg van de aanpassingen aan de veranderende marktomstandigheden die de coronapandemie met zich meebrengt, bevestigt de frisdrankengigant een bericht van La Libre Belgique.

De aanhoudende onzekerheid en de veranderingen in aankoopgedrag die een gevolg zijn van COVID-19, maken dat Coca-Cola nog meer op zijn kosten gaat letten, klinkt het. Op een totaal van 2.200 banen in ons land schrapt de groep er 24.

"De wijzigingen bevinden zich voornamelijk binnen de technische organisatie voor koeltoestellen en ook binnen een paar ondersteunende functies, waar er in de toekomst nog meer internationaal zal samengewerkt worden", vertelt Eva Lefevre, Director Public Affairs, Communications & Sustainability Belux bij Coca-Cola.

In de komende weken zal er met de sociale partners overleg gepleegd worden om zoveel mogelijk naakte ontslagen te vermijden.

Politie zal sluiting cafés in Brussel wel degelijk handhaven, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

In het Brussels Gewest moeten vanaf vandaag alle cafés en  bars een maand lang sluiten en daar zal wel degelijk door de politie op gecontroleerd worden. Dat bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op "VTM Nieuws". 

“We hebben samengezeten met de federale en lokale politie waar de mankracht aanwezig is om te controleren, en het is zo dat er absoluut ingezet zal worden op handhaving, ook op sluitingsuur, mondmaskerdracht en samenscholingen”, zei de minister.

Gelegenheden die onterecht openblijven zullen beboet worden. Minister Verlinden: “Ik heb intussen ook contact gehad met de minister van Justitie, en ik begrijp ook van hem dat hij met zijn diensten verdere gesprekken heeft gevoerd om de handhaving verder op te volgen.”

Restaurants mogen open blijven in Brussel, maar dan rijst meteen de vraag: wanneer kan een zaak als restaurant beschouwd worden? Is een zaak waar naast dranken ook een croque-monsieur of een spaghetti geserveerd worden nu een café of een restaurant?

Ondertussen is er een ministerieel besluit gepubliceerd dat meer duidelijkheid zou moeten brengen. Zo zou het makkelijk moeten zijn om het onderscheid te maken tussen restaurants en alle andere gelegenheden, via de regelgeving van het Federaal Voedselagentschap. 

Een restaurant heeft een vergunning, die in principe ook uitgehangen moet worden in de zaak. Dus politiediensten kunnen dus meteen ter plekke controleren of een zaak nu al of niet als een restaurant beschouwd moet worden, bevestigde de minister.

Morgen gaan de nieuwe, strengere coronaregels in: we zetten ze nog eens op een rijtje

Vanaf morgen worden een aantal coronamaatregelen in ons land verstrengd. Zo mag u maar 3 nauwe contacten meer hebben, maximaal 4 mensen tegelijk thuis uitnodigen en moeten cafés om 23 uur de deuren sluiten. Dat hebben de verschillende regeringen in ons land eerder deze week na overleg beslist en is nu in een ministerieel besluit in het Staatsblad verschenen.

Lees meer in dit artikel:

Corona fors in opmars in de buurlanden

In zowat heel Europa is het coronavirus fors in opmars. In veel landen stijgt het aantal besmettingen dag na dag, ook de ziekenhuisopnames en de overlijdens nemen toe. Dat is onder meer het geval in onze buurlanden.

Bekijk hieronder het overzicht van "Het Journaal":

Video player inladen...

We stuurden ook VRT-journalist Ivan Ollevier naar Nederland. In Dordrecht trok hij naar een teststraat, want bij de noorderburen loopt de wachttijd voor een test zelf en de testresultaten achteraf soms flink op.

Bekijk hieronder zijn verslag:

Video player inladen...

Coca-Cola schrapt 24 banen in België

Coca-Cola schrapt in België 24 jobs, zo is op een bijzondere ondernemingsraad van Coca-Cola European Partners Belgium aangekondigd. De ontslagen zijn een gevolg van de aanpassingen aan de veranderende marktomstandigheden die de coronapandemie met zich meebrengt, bevestigt de frisdrankengigant aan persagentschap Belga.

De aanhoudende onzekerheid en de veranderingen in aankoopgedrag die een gevolg zijn van COVID-19, maken dat Coca-Cola nog meer op zijn kosten gaat letten, klinkt het. Op een totaal van 2.200 banen in ons land schrapt de groep er 24.

Hogentstudenten krijgen hun diploma in de Ghelamco Arena

De Hogeschool Gent gaat haar afgestudeerde studenten toch een feestelijke diploma-uitreiking aanbieden. Om dat coronaveilig te kunnen doen, wijkt ze daarvoor uit naar de Ghelamco Arena in Gent. Daar zullen volgende week vier avonden na elkaar en in twee groepen per avond de studenten ontvangen worden.

Lees meer in dit artikel:

Plan International België vraagt regering om meer te investeren in onderwijs voor meisjes

Plan International België vraagt de nieuwe regering om meer te investeren in onderwijs in ontwikkelingslanden, en dan specifiek voor meisjes. Dat heeft directeur Heidy Rombouts gezegd tijdens een evenement in aanwezigheid van Sophie Wilmès (MR) en Meryame Kitir (SP.A), de nieuwe ministers van respectievelijk Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

Lees meer in dit artikel:

Brussels staatssecretaris Smet test negatief

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels) heeft negatief getest op het coronavirus. Hij zat net als de rest van de Brusselse regering in preventieve quarantaine, nadat bleek dat minister Sven Gatz (Open VLD) positief had getest. "Gezien het laatste contact met Sven Gatz dateert van zeven dagen geleden kan ik morgen uit quarantaine. Courage Rudi. Leve het mondmasker!", tweette hij. De Brusselse regeringsleden zaten vorige donderdag een laatste keer samen.

Maximaal waarschuwingsniveau in Rijsel

In de noord-Franse metropool Rijsel geldt vanaf zaterdag een maximaal waarschuwingsniveau voor corona, meldt minister van Volksgezondheid Olivier Véran. Het niveau zal ook gelden ook voor Saint-Etienne, Lyon en Grenoble.

Die niveaustijging betekent dat er bijkomende maatregelen komen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Zoals het sluiten van bars en cafés, beperkingen voor turnzale en zwembaden, en strengere gezondheidsregels in restaurants.

Mogelijk zal vanaf maandag ook in Toulouse en Montpellier het maximale waarschuwingsniveau van kracht worden. Het niveau geldt al voor Aix-Marseille, Parijs en het overzeese gebied Guadeloupe.

Jongeren voelen zich "machteloos" en "eenzaam" door coronamaatregelen

De hulplijn Awel krijgt heel veel vragen en oproepen van kinderen en jongeren die worstelen met de coronamaatregelen. Afgelopen maand waren dat er al meer dan tijdens de eerste piek in maart. Ons Instagramkanaal NWS.NWS.NWS. ging langs in een school om te polsen hoe de leerlingen zich daar voelen. "We zijn gefrustreerd. Niemand vraagt onze mening."

Lees meer in dit bericht:

Zo vier je kerst "zo normaal mogelijk"

Een Duitse viroloog stelt voor om minstens een week voor kerst in pre-quarantaine te gaan, door zo weinig mogelijk mensen te zien. Op die manier zouden we een corona-uitbraak na het feest kunnen voorkomen. Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) kan zich daar wel in vinden.

Vooraf en achteraf een overgangsfase inbouwen, is een goed idee om kerst "zo normaal mogelijk" te kunnen vieren.


"Het is geen goed idee om drie generaties rond de tafel te brengen met kerst", zegt hij in "De wereld vandaag". "Maar de ouders zouden bijvoorbeeld met de grootouders kunnen vieren. De kleinkinderen kunnen dan eens van op een afstand en met mondmaskers dag komen zeggen."

Een andere mogelijkheid is met verschillende groepen vieren, maar daar telkens voldoende tijd tussen te laten. "Kerstavond met het ene deel van de familie en kerstdag met het andere deel, is niet genoeg tijd", benadrukt Molenberghs. "Er moet wel minstens een week tussen zitten. Vooraf en achteraf een overgangsfase inbouwen, is een goed idee om kerst zo normaal mogelijk te kunnen vieren."

Minister Vandenbroucke (SP.A) over sluiting cafés: "Geen wetenschappelijk bewijs"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) geeft toe dat er geen sluitend wetenschappelijk bewijs is dat cafés een belangrijke bron van coronabesmettingen zijn. Hij antwoordde dat in de Kamer op de vraag waarom de cafés in heel het land om 11 uur 's avonds moeten sluiten om de snelle verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Lees alles in dit bericht:

Berlijn overschrijdt alarmdrempel

In de Duitse hoofdstad Berlijn is een van de belangrijkste indicatoren voor de beoordeling van de coronasituatie overschreden. Per 100.000 inwoners waren in de afgelopen zeven dagen de Duitse hoofdstad 52,8 nieuwe besmettingen. Dat blijkt uit het rapport van de Senaatsadministratie voor Gezondheid.

Het aantal nieuwe besmettingen was eerder in Duitsland enorm gestegen gestegen tot meer dan 4.000 op een dag. De gezondheidsautoriteiten meldden 4.058 nieuwe coronabesmettingen in de vorige 24 uur, zo liet het Robert Koch Instituut (RKI) weten. Dat is een goede 1.200 meer dan gisteren, toen 2.828 nieuwe coronabesmettingen werden gemeld.

Europees Parlementsvoorzitter opnieuw in quarantaine

Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli is opnieuw in quarantaine gegaan. Dat meldt hij op Twitter nadat één van zijn medewerkers positief had getest op het coronavirus.

Sassoli voelt zich naar eigen zeggen goed en heeft geen symptomen. In overeenstemming met de Belgische regels gaat de Italiaan nu echter in quarantaine en laat hij zich testen.

Voor Sassoli is het niet de eerste zelfisolatie. In maart ging de parlements­voorzitter al eens twee weken uit voorzorg in quarantaine na een terugkeer uit zijn thuisland.

Vandenbroucke: "Vorig jaar 500 mensen uit Aalst verzorgd in Brussel"

"Het staat mij voor dat er vorig jaar 500 mensen uit Aalst verzorgd zijn in Brussel." Dat heeft de nieuwe minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (SP.A), verklaard in de Kamer. De burgemeester van Aalst had er eerder deze week mee gedreigd dat er in zijn stad geen patiënten uit Brussel meer zouden worden verzorgd. "Ik denk dat we ons moeten houden aan de spelregels die in overleg en in ieders voordeel zijn afgesproken", aldus Vandenbroucke.

Hulpverlener Elien keert terug naar "het monster van corona" nu haar covid-afdeling heropent

Elien Deneut is normaal vroedvrouw bij AZ Jan Portaels in Vilvoorde, maar  tijdens de eerste golf was ze opgevorderd voor de covid-afdeling. Linde Merckpoel van Studio Brussel zocht haar toen op om "het monster corona" concreter te maken, zodat we weten waartegen we allemaal samen vechten. Nu de covid-afdeling in haar ziekenhuis heropent, heeft ze zich als vrijwilliger opgegeven om opnieuw mee te helpen.

Bekijk hieronder haar verhaal:

Opvallend meer leden bij studenten­verenigingen door corona

Het aantal studenten dat zich aansluit bij een studentenvereniging is opvallend gestegen. Dat merken we bij verschillende studentenverenigingen in Hasselt, Diepenbeek, Antwerpen en Gent. Dat is vooral een gevolg van de coronacrisis, want studenten hebben, ondanks de strenge coronamaatregelen, heel erg nood aan sociaal contact.

Lees meer in dit artikel:

Door coronacrisis verliezen studenten en flexi-jobbers broodnodige extra’s

Heel wat jobstudenten en bijklussers zien hun bijverdienste wegvallen door corona. In de evenementensector en de horeca zijn er veel minder werkkrachten nodig. Normaal worden die ingevuld door tijdelijke krachten, die er in gewone tijden een -soms broodnodig- zakcentje mee verdienen. 

Lees meer in dit artikel:

Aanvragen werkloosheidssteun in VS dalen, maar minder dan verwacht

Vorige week hebben nog eens 840.000 Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat is een daling ten opzichte van de week voordien, maar de daling is wel minder sterk dan verwacht. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Economen hadden gemiddeld op een afname tot 820.000 gerekend. Het aantal werkloosheidsaanvragen van de week voordien werd ook fors hoger bijgesteld, naar 849.000. Dat de daling minder sterk is dan verwacht, duidt erop dat het herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt enigszins vertraagt.

Nederland keurt 2 sneltests goed om coronavirus op te sporen, "Zinvol, maar niet perfect", zegt microbioloog Herman Goossens

In Nederland heeft men vijf coronasneltest onderzocht die binnen het kwartier resultaat geven. Daarvan bleken er twee voldoende betrouwbaar om in te zetten om corona op te sporen. Volgens microbioloog Herman Goossens zet Nederland in op sneltests omdat ze te weinig PCR-capaciteit hebben (de tests die langs het labo moeten om het resultaat ervan te kennen). Toch zou een betrouwbare sneltest ook bij ons nuttig kunnen zijn, zei hij in het Radio 1-programma "Nieuwe feiten".

Lees meer in dit artikel:

Polen verplicht mondmaskers buitenshuis

In heel Polen wordt het vanaf zaterdag verplicht buitenshuis een mondmasker te dragen in een poging de forse toename van het aantal coronabesmettingen tot staan te brengen.

Vandaag werden 4.280 nieuwe gevallen gemeld in het land van 38 miljoen inwoners, een dagrecord. Er waren 76 sterfgevallen op 24 uur tijd, de globale cijfers voor het land zijn 111.599 besmettingen en 2.867 overlijdens.

Premier Mateusz Morawiecki maakte de maatregel bekend op een persconferentie in Warschau. Hij waarschuwde dat er een tekort aan ziekenhuisbedden dreigt. "Een totale lockdown moet worden vermeden om de economie te sparen", zei de premier.

3 miljoen euro steun voor lokale radio's en regionale televisiezenders

Minister van media Benjamin Dalle (CD&V) heeft 3 miljoen euro uitgetrokken voor de lokale radio's en regionale televisiezenders. Daarmee probeert hij een deel van de gemiste advertentie-inkomsten door de coronacrisis bij de zenders te compenseren. 

Lees meer in dit artikel:

Nieuw dagrecord van 5.831 vastgestelde coronabesmettingen in Nederland

Tussen gisterochtend en deze ochtend zijn in Nederland 5.831 nieuwe coronagevallen gemeld, een nieuw dagrecord. Het oude record heeft slechts een dag standgehouden. Tussen dinsdagochtend en gisterochtend had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 4.994 meldingen van positieve tests gekregen. Het waren er aanvankelijk 4.996, maar dat is vandaag bijgesteld.

Voor het eerst komt het aantal nieuwe gevallen in Nederland boven de 5.000 in een dag uit. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 32.000 nieuwe besmettingen gemeld. Er waren dertien nieuwe sterfgevallen.Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren 36 sterfgevallen gemeld.

Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus zijn meer dan 150.000 mensen in Nederland positief getest. Er belandden op een dag tijd nog eens 49 mensen in het ziekenhuis, om te stijgen naar een totaal van 1.070. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft gewaarschuwd dat de regering zich genoodzaakt zal zien met nieuwe maatregelen te komen, als het aantal nieuwe besmettingen niet daalt.

Ook cafés die kleine gerechten serveren moeten sluiten in Brussel

Alleen restaurants in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die als hoofdactiviteit eten serveren, mogen de komende maand openblijven. Cafés en bars die alleen kleine gerechten opdienen, maar hoofdzakelijk drank serveren, moeten de deuren sluiten. Dat verduidelijkt het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS), na de publicatie van het besluit over de maatregel in het Staatsblad. 

In het besluit staat dat een restaurant gelijkstaat aan "een plaats toegankelijk voor het publiek in hoofdfunctie bedoeld om maaltijden te bereiden en/of ter beschikking te stellen van het publiek die ter plaatse worden genuttigd of meegenomen worden".

De drankgelegenheden die kleine hapjes zoals een croque monsieur, een bordje tapas of andere zelfbereide versnaperingen serveren vallen hier niet onder, want hun hoofdactiviteit is niet het serveren van eten, maar wel van drank.

In het besluit worden de cafés en bars die moeten sluiten omschreven als "plaats toegankelijk voor het publiek bedoeld voor de consumptie van al dan niet alcoholische dranken ter plaatse, ook al is deze activiteit slechts bijkomstig". Zo worden ook theehuizen en cafetaria's van sportclubs opgenomen in de drankgelegenheden die een maand moeten sluiten.

Gevangenis Nijvel in lockdown: 8 gedetineerden testen positief op corona

De gevangenis van Nijvel gaat in lockdown. Dat heeft het Gevangeniswezen gemeld. Acht gedetineerden zijn positief getest op het coronavirus. Zij zitten momenteel in eenzame opsluiting. Andere gevangenen en personeelsleden die in contact zijn gekomen met de gedetineerden worden getest.

Enkel personeel mag het  gebouw nog betreden of verlaten. De gevangenen mogen dus geen bezoek ontvangen. Ook overplaatsingen en werkzaamheden in de werkplaatsen worden tijdelijk opgeschort.

Meest gelezen