Nederlands-Limburg wordt rode zone: Gouverneur Lantmeeters van Belgisch-Limburg komt straks met duidelijke richtlijnen 

Vanaf morgenmiddag 16 uur wordt Nederlands-Limburg rode zone. Dat betekent dat het vanaf dan is afgeraden om er naartoe te reizen. Als je dat toch doet en er twee dagen of langer blijft, moet je daarna een coronatest laten afnemen en in quarantaine gaan. 

Bijna heel Nederland kleurt intussen rood. Alleen Zeeland is nog oranje, want Nederlands-Limburg krijgt vanaf morgen dus ook code rood. De gouverneurs van Belgisch-Limburg en van andere provincies die grenzen aan het buitenland, bespreken momenteel welke concrete richtlijnen er nodig zijn.

Voor burgemeester Marino Keulen moet het grensverkeer tussen beide Limburgen in ieder geval beperkt worden.  "Voor mij zijn alleen essentiële verplaatsingen nog toegelaten over de grens,  dat is dus voor het werk, om naar school te gaan, bij co-ouderschap of om een familielid te verzorgen." 

Mensen moeten die code rood wel serieus nemen", voegt Keulen er nog aan toe, "en beseffen dat een aantal verplaatsingen niet meer kan. De politie gaat dat steekproefgewijs controleren, maar we gaan de grens niet sluiten."

"Dus als je de grens oversteekt om te sporten,  voor ontspanning, of om vrienden te bezoeken of naar je plek op de camping te gaan, dan is dat niet meer toegelaten", volgens  de burgemeester van Lanaken. Maar niet alle grensburgemeesters interpreteren momenteel die code rood op die manier. Er is nu dan ook een overleg aan de gang tussen de verschillende gouverneurs over wat die code rood nu inhoudt voor grensverkeer.   

Straks zal gouverneur Lantmeeters dus met duidelijke richtlijnen komen en in de loop van de dag zullen ook de burgemeesters van de grensgemeenten daar meer informatie over krijgen. 

 

Meest gelezen