Radio 2

Gouverneur Jos Lantmeeters van Belgisch-Limburg over code rood in Nederlands-Limburg: "Gebruik je gezond verstand"

Er komen geen extra maatregelen voor wie de grens met Nederland wil oversteken. Dat hebben verschillende gouverneurs vanmiddag beslist, nu Nederlands-Limburg rood kleurt door het stijgende aantal coronabesmettingen. "Ik reken vooral op het gezond verstand van iedereen", zegt de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters. 

"We gaan niet extra controleren en zeker geen grenzen sluiten", zegt gouverneur Jos Lantmeeters. "Maar we raden iedereen wel af om de grens over te steken als dat niet nodig is." Wie dat toch doet, moet zijn verantwoordelijkheid nemen: een mondmasker dragen en met niet te veel mensen samenkomen, net zoals in België. Als we langer dan 48 uur in Nederlands-Limburg blijven, moeten we ons laten testen en in quarantaine gaan.

"Ik vraag aan de mensen om hun gezond verstand te gebruiken," gaat Lantmeeters verder, "en zich te gedragen alsof er geen grens is. Wat je in Belgisch-Limburg niet zou doen, moet je in Nederlands-Limburg ook niet doen. De voorzorgsmaatregelen die je hier neemt, moet je daar ook nemen."

Maar voor de grensbewoners is het voorlopig nog niet helemaal duidelijk wat de richtlijnen zijn. Dat merkten we vandaag aan de grens in Smeermaas, in Lanaken. "Aan de grens zie je niets van een rode zone", zegt een Nederlander die al jaren in België woont. "Wij gaan heel vaak naar Maastricht, maar nu kan dat dus even niet. Hier komen trouwens veel Nederlanders winkelen. Gaan die nu ook niet meer mogen komen?"

Voor ons maakt die rode zone geen verschil. Dat virus heeft geen paspoort hé

Grensbewoner in Smeermaas, in Lanaken

"Ik denk dat zo'n virus zich niet aan grenzen houdt. Zo'n virus heeft geen paspoort", zegt een Nederlander die in de buurt aan het fietsen is. "Maar we zijn eigenlijk ook niet zo bang voor corona. Ik vind wel dat je er wat aan moet doen, want het is een heel vervelende ziekte, maar ik ben niet zo blij met de manier waarop wij Nederlanders ermee omgaan."

"Wij gaan regelmatig naar Nederland", vult iemand anders aan. "Maar we nemen preventieve maatregelen en proberen om zoveel mogelijk een mondmasker te dragen. Voor ons maakt die rode zone dus geen verschil. We doen in Nederland wat we hier in België ook al doen."  

Meest gelezen