Video player inladen...

Parket vervolgt niemand voor dood 17-jarige na aanrijding door politiecombi in Brussel, familie erg ontgoocheld 

Vorig jaar in augustus reed een aanstormende combi een 17-jarige jongen aan in Brussel. Die was op de vlucht voor een drugcontrole, maar de onderzoeksrechter oordeelt dat er geen strafrechterlijke inbreuk gepleegd is. De familie van de jongen reageert ontsteld. 

Als het van het parket afhangt, wordt niemand vervolgd voor de dood van de 17-jarige Mehdi. Die werd op 20 augustus van vorig jaar aangereden in het centrum van Brussel door een politiecombi, en overleefde de aanrijding niet. De familie had een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend en een onderzoeksrechter ging na of er sprake was van onvrijwillige doodslag. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Het Brusselse parket heeft nu een mededeling over het voorval verspreid. Daarin stelt het dat de jongen te voet op de vlucht ging voor een politiecontrole, door het rood het zebrapad overliep - voorbij een dubbele file - en gegrepen werd door een combi. Die was onderweg naar een andere zaak, met zwaailicht maar zonder sirene.  

De combi reed naar schatting 95 kilometer per uur toen die de jongen raakte. Maar omdat die pas de laatste meters zichtbaar was voor de agenten, had de bestuurder van de combi hem zelfs bij een snelheid 50 kilometer per uur niet kunnen ontwijken, stelt de deskundige in het dossier.

Dat het parket zegt niemand te willen vervolgen, betekent trouwens niet dat de zaak helemaal is afgehandeld. Als de familie nog extra elementen aandraagt, kunnen er altijd nieuwe onderzoeksdaden gesteld worden. En uiteindelijk is het de raadkamer die zal beslissen of er een proces komt. 

(Lees verder onder de foto)

De familie van de overleden Mehdi is bijzonder ontgoocheld over de beslissing van het parket.

Familie ontgoocheld

De familie van de overleden Mehdi noemt de beslissing van het parket "ondenkbaar". "Zeker gezien de objectieve elementen in het dossier: de snelheid van de wagen, het traject en vooral het feit dat de sirenes niet aanstonden." 

Dat de verantwoordelijkheid van de bestuurder van de combi zelfs niet besproken wordt in een rechtbank, dat is toch krankzinnig?

"Wij dachten echt wel dat je in dit geval over verantwoordelijkheden zou moeten kunnen praten: dat een politieagent meer dan 90 kilometer per uur door de stad heen kan rijden, zonder sirenes, en iemand kan doodrijden", zegt de broer van de overleden jongen op een persconferentie. "Dat diens verantwoordelijkheid zelfs niet besproken wordt in een rechtbank, dat is toch krankzinnig?"

De familie gaat nu overleggen met de advocaten of ze alsnog bijkomende onderzoeksdaden wil vragen. Ze wil in elk geval eerst het definitieve dossier kunnen inkijken.

"Wij hopen uit de grond van ons hart dat de waarheid naar boven komt en dat er gerechtigheid komt voor mijn broer. Wij zijn een broer, een zoon, een vriend verloren. De daders moeten ter verantwoording worden geroepen, los van de publieke functie die ze uitoefenen."

Meest gelezen