PLAN B aflevering #36: "Waarom raken twee partijen (MR en Groen) gedestabiliseerd door hun keuze van ministers?"

In de podcast PLAN B gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT) elke week op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. Deze week vertelt Alain Gerlache (in het Nederlands) over de samenleving in Wallonië en Brussel.

Het aanduiden van de ministers gebeurt niet in elke partij op dezelfde manier. Vaak is die keuze het prerogatief van de voorzitter, zoals bij de  Franstalige liberalen (MR). Hun voorzitter maakt 'in eer en geweten' een keuze, en die voorzitter wordt daar (vaak achteraf maar soms ook meteen) op afgerekend binnen de partij. Bij Groen speelt de voorzitter een minder uitgesproken rol: na een getrapte procedure kiest uiteindelijk een partijraad wie van de Groenen minister wordt. Maar ondanks het verschil in procedure, zijn zowel de MR als Groen, door hun keuze van ministers gedestabiliseerd en vooral ook verdeeld geraakt.  Hoe komt dat, vraagt Ivan De Vadder (VRT) aan Alain Gerlache (RTBF), en zijn er gelijkenissen tussen die twee partijen? 

Podcast PLAN B

Meest gelezen