Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Plan International België vraagt regering om meer te investeren in onderwijs voor meisjes

Plan International België vraagt de nieuwe regering om meer te investeren in onderwijs in ontwikkelingslanden, en dan specifiek voor meisjes. Dat heeft directeur Heidy Rombouts gezegd tijdens een evenement in aanwezigheid van Sophie Wilmès (MR) en Meryame Kitir (SP.A), de nieuwe ministers van respectievelijk Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

Vorige maand lanceerde Plan International België, de organisatie voor kinderrechten en gelijke rechten voor meisjes, de campagne "Nooit meer school?". Met die campagne wilde ze de aandacht vestigen op de situatie van miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden, die door het coronavirus al maandenlang thuiszitten. 

Wereldwijd dreigt de coronacrisis 20 jaar inspanningen voor gelijk onderwijs voor meisjes teniet te doen, zegt Plan International. In de maanden dat scholen gesloten waren, zijn veel meisjes het slachtoffer geworden van uithuwelijking, genitale verminking of ongewenste zwangerschap. Hun rol in het huishouden bleek voor families vaak erg welkom. Zij zullen wellicht nooit meer terugkeren naar school.

Dat is problematisch, zegt Heidy Rombouts van Plan International België. "Want school is meer dan leren lezen en schrijven, het is ook emancipatie". De organsiatie roept daarom de nieuwe regering op om meer dan ooit te investeren in onderwijs in ontwikkelingslanden, met name voor meisjes. "Anno 2020 kan uitsluiting van meisjes uit het onderwijs echt niet langer", zegt Rombouts.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Tijdens een persmoment op het Muntplein in Brussel, waarbij ook een petitie met 6.000 handtekeningen van jongeren werd overhandigd aan de ministers Wilmès en Kitir, beloofden beide ministers om van onderwijs een prioriteit te maken. 

"Onderwijs is het begin van alles", zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Kitir. "Wie onderwijs krijgt, kan zichzelf ontplooien, een job vinden en zo anderen ondersteunen. Dat is voor mij de start van een soort positieve vicieuze cirkel". Kitir zegt dat de regering de problematiek op de agenda zal zetten, en dat België bijvoorbeeld met meer landen afspraken zal proberen sluiten om de toegang van kinderen tot het onderwijs te versterken. Op dit moment heeft België daarover akkoorden met Burundi, Congo, Oeganda en Palestina. Ook minister Wilmès benadrukte dat de toegang tot onderwijs de regering na aan het hart ligt. 

Meest gelezen