Video player inladen...

Woedende studenten en arbeiders komen op straat tegen nieuwe arbeidswet in Indonesië

In Indonesië kwamen voor de derde dag op rij duizenden woedende studenten en arbeiders op straat om te protesteren tegen de nieuwe arbeidswetgeving. De nieuwe wet zou de arbeids- en milieuregelgeving versoepelen. Volgens de betogers leidt die wet tot een ondermijning van de arbeidsrechten en een wijdverspreide ontbossing.

Maandag werd een nieuwe arbeidswetgeving goedgekeurd in het Indonesisch parlement. De nieuwe wet wijzigt 79 vorige wetten. Ze maakt deel uit van de inspanningen die de Indonesische president Joko Widodo wil nemen om het economisch herstel van het land, dat zwaar getroffen is door de coronacrisis, te verzekeren. De president wil meer buitenlandse investeringen aantrekken. Veel mensen zijn het echter niet eens met die nieuwe wet.

Duizenden demonstranten komen in verschillende Indonesische steden op straat om zich te verzetten tegen de nieuwe arbeidswetgeving. De demonstranten zijn van mening dat die nieuwe wet niet in het voordeel is van de werknemers. Zo zou ze de ontslagvergoeding worden verlaagd, zouden er geen beperkingen meer zijn op handenarbeid door buitenlandse werknemers, de uitbesteding zou worden verhoogd en de maandelijkse lonen worden omgezet in een uurloon.

AFP or licensors

Op de laatste dag van het driedaagse protest verzamelden honderden demonstranten zich in de buurt van het presidentiële paleis in de hoofdstad Jakarta. Tijdens het protest braken er rellen uit tussen de betogers en de politie. De demonstranten gooiden met stenen, waardoor de politie traangas en een waterkanon inzette om de menigte te bedwingen. In de afgelopen twee dagen zijn er in Indonesië bijna 600 mensen aangehouden en zijn er enkele studenten ernstig gewond geraakt. 

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen