NKR InfoCenter PAN Photo

Rode Kruis slaat alarm over geweld in Nagorno-Karabach: "Bescherm burgerbevolking en respecteer internationaal recht"

Bij de heropflakkering van het conflict rond Nagorno-Karabach zijn de voorbije twee weken al meer dan 200 doden gevallen, ook heel wat burgers. Duizenden mensen zijn intussen op de vlucht voor het escalerende geweld. Het Rode Kruis roept alle strijdende partijen op om de burgerbevolking te beschermen en het internationaal recht na te leven. 

Het conflict rond Nagorno-Karabach in de zuidelijke Kaukasus sleept al bijna 30 jaar aan, maar laaide eind september weer stevig op. De betwiste regio ligt in Azerbeidjan, maar er wonen nu vooral etnische Armeniërs.

Het Rode Kruis-Vlaanderen en het Internationale Rode Kruiscomité maken zich grote zorgen over de burgerbevolking in Nagorno-Karabach. "Willekeurige beschietingen en het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden hebben zware humanitaire gevolgen", zegt Laura De Grève, experte Internationaal Humanitair Recht bij het Rode Kruis in "De Ochtend" op Radio 1.

Op sociale media circuleren veel boodschappen en beelden en het is moeilijk om te achterhalen wat informatie is en wat propaganda, waarschuwt het Rode Kruis. Voorzichtigheid is dus geboden, maar de feiten zijn wat ze zijn: "onder de meer dan 200 dodelijke slachtoffers zijn ook burgers, en honderden huizen, ziekenhuizen en scholen zijn vernietigd of zwaar beschadigd", weet De Grève. 

Duizenden burgers op de vlucht

Ook andere civiele infrastructuur zoals wegen en elektriciteits-, gas- en communicatienetwerken is (gedeeltelijk) verwoest. Duizenden burgers zijn intussen op de vlucht: "Gezinnen verschuilen zich ondergronds in onverwarmde kelders en de winter is in aantocht."

Het Rode Kruis veroordeelt de willekeurige schietpartijen en aanvallen met zware en explosieve wapens in steden, dorpen en andere bevolkte gebieden waarover gerapporteerd wordt. 

"We roepen de strijdende partijen dan ook uitdrukkelijk op om de basisprincipes van het internationaal humanitair recht te respecteren. Die regels zijn er om de humanitaire gevolgen van een conflict zoveel mogelijk te beperken, ze bepalen eigenlijk de spelregels van oorlog voeren", legt Laura De Grève uit.

Het Internationale Rode Kruiscomité is al sinds 1992 actief in Nagorno-Karabach en werkt samen met de lokale nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen in Armenië en Azerbeidzjan. De voorbije 28 jaar werden duizenden mensen getroffen door landmijnen waar ze vaak blijvende verwondingen aan overhielden, en meer dan 4.500 mensen blijven vermist.

Door de intensiteit van de gevechten is Nagorno-Karabach momenteel bijna ontoegankelijk, maar het Rode Kruis staat telefonisch in contact met mensen in de frontlinie. Door hun getuigenissen krijgt de organisatie een beter beeld van de humanitaire noden ter plekke.

PAN Photo

Meest gelezen