AFP or licensors

Gerecht verwerpt door de regering opgelegde lockdown in Spaanse hoofdstad Madrid: "Het is chaotisch"

In Spanje heeft een rechtbank in de hoofdstad Madrid de door de centrale regering opgelegde lockdown van Madrid ongedaan gemaakt. Volgens de rechter ondermijnen de maatregelen de fundamentele rechten en vrijheden van de 4,5 miljoen Madrilenen die eraan onderworpen waren. De maatregelen waren vorige week ingesteld om de snelle verspreiding van het coronavirus in de Spaanse hoofdstad in te dammen, maar het regiobestuur van Madrid vocht ze aan. "Het is chaotisch en laat Madrilenen in verwarring achter", zegt correspondent Rop Zoutberg in "Terzake".

Vrijdag werd een lockdown opgelegd aan Madrid en negen van zijn voorsteden, die opnieuw hard worden getroffen door het coronavirus. De maatregelen golden voor 4,5 miljoen inwoners van de in totaal bijna 7 miljoen inwoners van het hoofdstedelijk gebied. 

Zij mochten de stad niet meer in of uit zonder geldige reden. Daarnaast werden ook andere maatregelen opgelegd: zo gingen speeltuinen weer dicht en werden de openingsuren van winkels en horeca ingeperkt.

De maatregelen waren nog niet ten volle in werking getreden: er konden immers geen boetes worden uitgeschreven vóór het gerecht zich over de zaak had gebogen.

Boetes

De lockdownmaatregelen waren opgelegd door de centrale regering van Pedro Sánchez, maar waren niet naar de zin van de regioregering van Madrid. Die stapte naar het regionale hooggerechtshof van Madrid dat moest oordelen over de wettelijke grond van het bevel.

De rechters van het hof spraken zich met name uit over het opgelegde verbod om de stad te verlaten zonder geldige reden. Volgens de rechters druist die maatregel in tegen de fundamentele rechten en vrijheden van de betrokkenen. "De fundamentele rechten die de grondwet toekent aan burgers, mogen niet worden aangetast door staatsinmenging vanwege vertegenwoordigers die daartoe niet bij wet zijn gemachtigd", zo staat het in het arrest.

"Ga niet weg uit Madrid"

De uitspraak van de rechtbank betekent nu dat de politie geen boetes zal kunnen uitschrijven aan mensen die hun (voor)stad verlaten zonder geldige reden.

Hoewel de rechterlijke uitspraak er dus na een beroep van het regiobestuur is gekomen, zal dat regiobestuur de regels in Madrid wél laten naleven. President van het regiobestuur Isabel Diaz Ayuso heeft de Madrilenen opgeroepen om hun stad niet te verlaten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

"We vragen opnieuw aan alle Madrilenen om Madrid niet te verlaten en om alle gezondheidsvoorschriften te volgen, in het bijzonder in de komende dagen en tijdens het verlengde weeken", zegt. Maandag is het de Spaanse nationale feestdag.

Spanningen

Tussen de regioregering, geleid door de rechts-conservatieve Partido Popular (PP) in coalitie met de centrumrechtse Ciudadanos en gesteund door de extreemrechtse partij Vox en de links-progressieve centrale regering van Pedro Sánchez bestaan al langer spanningen over de aanpak van de coronacrisis. 

Het regiobestuur van Madrid had eerder een selectieve lockdown aangekondigd in tientallen vooral armere wijken van het hoofdstedelijk gebied. Verder wilde de regio niet gaan omdat dat een te grote beschadiging van de economie zou betekenen. De centrale regering drong echter aan op maatregelen die zouden gelden voor heel Madrid.

Beroep?

De Spaanse regering kan nog in beroep gaan tegen de beslissing van de rechtbank, maar heeft daar tot dusver nog geen uitspraak over gedaan. Minister van Volksgezondheid Salvador Illa liet enkel weten dat "er juridische beslissingen moeten worden genomen die de gezondheid beter beschermen".

Premier Pedro Sanchez, die op bezoek is in Algerije, zei dat de overheid de beslissing van het gerecht zou analyseren en dat een comité met vertegenwoordigers van de Madrileense en nationale regeringen vandaag of morgen samenkomt. "We moeten ons bewust zijn van de ernst van de pandemie in Madrid en van het feit dat men de maatregelen moet behouden om snel de situatie in de regio weer onder controle te krijgen", zei hij.

Madrid is het epicentrum van de tweede coronagolf in Spanje en Europa, met een gemiddelde besmettingsgraad over de afgelopen twee weken van 784 per 100.000 inwoners.

Correspondent Zoutberg: "Chaotisch"

De beslissing van de rechter heeft vooral verwarring veroorzaakt, legt correspondent Rop Zoutberg uit in "Terzake". "Het is chaotisch en laat Madrilenen in verwarring achter", zegt Zoutberg. "Chaos is echt het beste woord voor de situatie hier. Als je hier rond loopt zou je bijna vergeten dat er een grote besmettingsgolf is in de stad."

Maandag is nationale feestdag en dat veroorzaakt volgens de correspondent nieuwe dilemma's voor de Madrilenen.  "Normaal trekken Mardrilenen erop uit naar de bergen en de stranden", zegt Zoutberg. "Wat gebeurt er als Madrilenen uit deze besmette stad zich verplaatsen naar regio’s waar weinig besmettingen zijn op dit moment?"

Bekijk hieronder de interventie van Zoutberg in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen